Stel je een supermarkt of bezorgsuper als Amazon of Picnic voor waar je kunt kiezen van welke boer je je melk wilt. Dan koop je geen melk van Campina, Arla of het AH-huismerk meer, maar echte boerenmelk uit de buurt. Veilig verwerkt en keurig verpakt in een pak met de kop, koeien en boerderij van de boer.
Wat drink je nu als je melk uit een pak drinkt? De rauwe melk van de koe wordt in het hele land opgehaald. In tankwagens wordt de melk van verschillende boeren bij elkaar gegooid. Uit alle windstreken komt die melk naar de fabriek. Daar wordt al die melk nog eens door elkaar gehusseld en vervolgens uit elkaar gehaald om wat in je pak belandt altijd dezelfde vet- en eiwitgraad en smaak te geven. Je drinkt wat eiwit uit Zeeland, Limburg en Friesland. Het vet is Gelders, Utrechts en Drents. Ik geef maar een voorbeeld van wat denkbaar is.
Voor Lely is met een melkfabriek-per-boer de kous nog niet af; het bedrijf "legt nu de laatste hand aan een machine die de mest volledig verwerkt en geschikt maakt voor hergebruik", aldus het FD.
Op dit moment is FrieslandCampina druk doende om boeren te selecteren voor haar toplijn waar maar 10-15% van de boeren aan mee mogen doen. Ze kunnen dan 3 cent meer voor hun melk beuren. De klant heeft dan nog steeds husselmelk. Als de supermarkt weet dat de melk van Lely veilig gemaakt kan worden, is er een dikke kans dat supers direct bij de boer gaan inkopen. Bij de Jumbo in Enschede kun je dan kiezen uit de melken van vier topboeren, die net als wijnen ook nog eens allemaal anders smaken. Het einde van de saaie melk dus.
Lely laat FrieslandCampina even schrikken. Boeren, hun koeien en boerderijen kunnen een ijzersterk merk worden.
Dit artikel afdrukken
Bij de Jumbo in Enschede kun je dan kiezen uit de melken van vier topboeren, die net als wijnen ook nog eens allemaal anders smaken. Het einde van de saaie melk dusAls het aan melkrobotfabrikant Lely ligt, komt daar verandering in. Iedere boer die dat wil kan straks zijn eigen mini-melkfabriek op het erf hebben staan. Lely, een 70-jarig techbedrijf met een omzet van zo'n €400 miljoen dat zich specialiseert in melkrobots en advies, denkt dat lokale melkverwerking een "logische stap" is in de volwassen Nederlandse melkveehouderij, schrijft het FD. Met de mini-fabriek kan de boer in theorie direct verse melk van één 'koe-familie' leveren aan de winkel. De melk hoeft niet meer eerst langs een regionale fabriek - dat spaart transport - en consumenten krijgen meer inzicht in de herkomst en smaak van hun melk. Ook boeren willen onderscheid kunnen maken met hun eigen melk; soms zelfs per koe.
Voor Lely is met een melkfabriek-per-boer de kous nog niet af; het bedrijf "legt nu de laatste hand aan een machine die de mest volledig verwerkt en geschikt maakt voor hergebruik", aldus het FD.
Op dit moment is FrieslandCampina druk doende om boeren te selecteren voor haar toplijn waar maar 10-15% van de boeren aan mee mogen doen. Ze kunnen dan 3 cent meer voor hun melk beuren. De klant heeft dan nog steeds husselmelk. Als de supermarkt weet dat de melk van Lely veilig gemaakt kan worden, is er een dikke kans dat supers direct bij de boer gaan inkopen. Bij de Jumbo in Enschede kun je dan kiezen uit de melken van vier topboeren, die net als wijnen ook nog eens allemaal anders smaken. Het einde van de saaie melk dus.
Lely laat FrieslandCampina even schrikken. Boeren, hun koeien en boerderijen kunnen een ijzersterk merk worden.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Als plantenteler deze discussie gelezen, mis ik een een wezenlijk argument, of heb ik er als plantenteler/consument geen verstand van.
Melk in de robot direct verpakt en gekoeld daardoor herkenbaar (koe, boer, streek?) is melk zoals melk hoort te zijn met al zijn ingrediënten en heeft een natuurlijke melksmaak. Melk in het pak uit de fabriek is wit water daar zijn nog al wat waardevolle ingrediënten uit gehaald en we moeten ons afvragen mag dat product het predicaat echte melk wel dragen?
In de discussie ook de vraag hoe ver ga je met techniek? Mijn idee, zo ver als mogelijk als het de ecologische gedachten maar geen geweld aan doet.
Waarom moet Lely er tussen zitten als het om eind product vermarkten gaat? Korte ketens consument producent en gezamenlijk de distributie oppakken scheelt bakken geld. Gezamenlijk slim ondernemen bied nieuwe mogelijkheden, op basis van kwaliteit. Lely mag de techniek leveren ja daar zijn ze goed in, consumenten/ producenten neem het stuur ter hand.
Dick #24 wat schets jij mooi de positie van de supers tegenover de voedselproducenten. In een andere discussie om een andere reden werd ook al gesteld dat voedselproducenten de ontwikkelingen van de supers financieren, hoe pijnlijk kun je het nog duidelijker maken?
Dank Jos #40!
Dat #28 koeien steeds meer op stal staan heeft veel oorzaken. Belangrijkste is dat meer koeien voor de boer steeds nodig zijn om een boterham te verdienen en een grotere stal makkelijker te realiseren is dan meer grasland rondom die stal want die is in het bezit van iemand anders die daar andere of dezelfde dingen mee doet.
Maar ook het mestbeleid van de afgelopen 30 jaar speelt daarin een rol. Koeien schijten buiten hier en daar een hatseflats, en als je de mest in de stal opvangt kun je deze machinaal mooier verdelen en de benutting van die mest verbeteren en het risico van uitspoelen naar het grondwater verkleinen.
Toen de melkrobot kwam moest de koe zich meerdere keren per dag en niet alle koeien in de koppel tegelijk gaan verplaatsen van melkstal naar weide en vice-versa. Dat is nogal een uitdaging voor de boer. Lokken naar stal en vervolgens weer lokken naar weide. Als de koe mag kiezen, waar kiest ze dan zelf voor?
Dus werd er onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om met een robot in de weide te melken zoals dat vroeger in de doorloopwagen gebeurde. Of het praktisch uitvoerbaar zou zijn. Technisch kan heel veel, maar het kost ook heel veel geld. Het werd al snel duidelijk dat je het in een verdienmodel moet stoppen, want de hoge kosten van techniek konden niet gecompenseerd worden door de lage kosten van het grazen van het voer. Niemand die daar tot nu zin in heeft.
Als ik mijn koeien 5000 uren per jaar zou willen weiden dan moet ik de koe de toegang tot de stal simpelweg ontzeggen. Dat zal te vermarkten zijn, net zoals stalmelk dat is. Ik zelf denk eerder aan 'vrijheid blijheid melk' en geef de keuze aan de koe. Dat lijkt een beetje op de weidenorm van biologisch: zorg voor voldoende grasland op het bedrijf, en als het weer het toelaat geef dan de koe toegang tot de weide.
Dat betekent dat niet in alle gevallen biologische melk voldoet aan het 'boterzachte' predikaat weidemelk (720 uur).
Piet #37 het opromen van melk heeft te maken met de grotere vetbolletjes in boerderijmelk t.o.v. de gehomogeniseerde melk uit het pak. Daarnaast inderdaad de temperatuur maar als je melk van 4 gr. uit de tank weer opwarmd tot 35 gr. roomt deze ook weer prima op.
Ik dacht dat Lely zich ging onderscheiden door melk van Clara en Dora te separeren omdat Clara melk produceert met meer eiwit en minder vet terwijl het vet ook nog eens meer onverzadigde vetzuren bevat dan dat van Dora. De melk van Clara wordt verkocht voor € 1,50 per liter aan de happy few uit de buurt en de melk van Dora gaat naar Friesland Capina en brengt € 0,35 per liter op. Hoeveel melktankjes heeft deze veehouder eigenlijk om die gesepareerde melk op te slaan? Hoe borgen we dat we de melk van Clara en Dora niet verwisselen? De doorsnee veehouder in NL heeft 100 koeien, ik voorzie een praktisch probleem.
Gaat het om koespecifieke melk of om bedrijfsspecifiek melk? In dat laatste geval heeft Piet#32 gelijk. In het eerste geval is de logistiek een nog kostengunstig op te lossen probleem. Natuurlijk niet als Hans en een hele boel andere consumenten inderdaad € 1,50 per liter gaat betalen, en voor € 2,00 per liter komt in elk weiland apart een Lely Astronaut te staan.