Om monovergisting tot een succes in Nederland te maken moet er geld bij om het vergisten rendabel te krijgen. Ook moet de techniek van de installaties beter.
Dat concludeert hbo-student Dier- en Veehouderij Erwin Haveman. Hij deed voor LTO Noord uitgebreid onderzoek naar de kritische faal- en succesfactoren bij intensieve en extensieve melkveebedrijven.
Dat schrijft boerenblad Nieuwe Oogst.

Mestvergisting is een van de pijlers onder het mestbeleid van de Nederlandse melkveehouderij. Het moet het mogelijk maken zoveel mogelijk melk te maken in Nederland als de ecologische normen toestaan. Haveman zegt: "Geen enkele melkveehouder verdient zijn investering binnen de vijf jaar terug. Slechts twee bedrijven zijn in staat een installatie binnen tien jaar terug te verdienen"
Uit het artikel blijkt dat mestvergisting zeer nauw luistert. De installaties verdienen zichzelf niet gemakkelijk terug en vragen bovendien een hoge mate van gespecialiseerd vakmanschap van de boer. Boeren runnen hun bedrijf doorgaans als zelfstandige zonder personeel en moeten dus van alle markten thuis kunnen zijn.
Nieuwe Oogst - Meer geld en betere techniek nodig
  • Deel
Druk af