In eerste instantie was het de vraag of Koekkoek überhaupt wel mee zou mogen doen met het theeconcours. Thee wordt immers gemaakt van de bladeren van de Camellia Sinensis, de vooral in Azië geteelde theeplant. Aan Koekkoeks Barrel-tea komt geen theeblad te pas. Gelukkig mogen ook 'infusies', theeën met andere ingrediënten, meedingen naar de medailles op de AVPA Teas of the World. Eenmaal geproefd, vlogen de Cognac en Whisky-theeën door de voorrondes, om na een blinde proeverij respectievelijk met een gouden en zilveren medaille bekroond te worden.

Zijn hele leven lang is Henri Koekkoek al gefascineerd door hout. Hij wil er alles van weten, en dat was de reden dat hij uiteindelijk in Gent op de HBO-opleiding houttechnologie belandde. Van houtsoorten en houttoepassingen tot de anatomie en smaak-, geur- en kleurstoffen van hout. In Gent deed hij onderzoek naar 'wat' precies eikenhouten vaten afgeven aan de sterke dranken die er traditioneel in gelagerd worden. Waarbij hem opviel dat dranken als whisky en cognac 'blank' het vat in gaan, maar er theekleurig weer uitkomen. Zo kwam hij op het idee.

Twee jaar lang puzzelde Koekkoek aan het vraagstuk hoe van houten drankvaten thee te maken. "Je moet precies weten welke vaten je nodig hebt en welk gedeelte," zegt hij aan de telefoon. "Ook het proces van versnipperen luistert nauw." Lang niet alle drankvaten zijn geschikt, en ieder barrel smaakt anders en als een vat niet 'lekker' is, wordt het ook niet lekkerder.

Eikenhouten vaten worden al eeuwenlang gebruikt om (sterke) dranken extra smaak mee te geven. Kwaliteitswijnen worden in eikenhouten vaten 'opgevoed' (élevés en barrique), waarbij nieuwe vaten de meeste smaak afgeven. Sterke dranken als whisky, rum, cognac en armagnac rijpen traditiegetrouw in vaten van Frans eikenhout, bourbon in Amerikaans, sake in Japans en sherry en port in vaten van Europees eikenhout.

Tijdens dat rijpingsproces raakt het eikenhout doordrenkt van de aroma's van de drank die erin zit. In de vaten van gerenommeerde distilleerderijen wordt dan ook gehandeld. Want een vat waar een beroemde whisky in gezeten heeft, kan prima nog een keer dienst doen bij een andere stokerij. Maar na een jaar of dertig is een vat 'op', en dan wordt het interessant voor hem, zegt Koekkoek. Hij bouwde een netwerk op waarmee hij gewenste vaten weet te verwerven, om ze vervolgens zorgvuldig te verwerken tot zijn 'thee-snippers' in theezakjes. Hang je zo'n door de alcohol gearomatiseerd zakje snippers in kokend water, dan komen de cognac of rumaroma's op een milde manier vrij. "Door de juiste vaten te versnipperen kun je weer opnieuw genieten van je favoriete borrel, maar dan in een thee. Dichter bij een alcoholvrije whisky, rum of cognac ga je niet komen!," zegt Koekkoek.

Sinds een half jaar zijn de Barrel-teas op de markt, in een blikje van eigen ontwerp. Je vindt ze bij (alcoholvrije) slijters, op de website en in restaurants.

Dit artikel afdrukken