Misschien is bij de hogeschool mixologie de voorbereiding, 'mise en place' nog wel belangrijker dan bij de haute cuisine. Niet alleen moet je de juiste gereedschappen hebben, je te mixen ingrediënten moeten ook perfect voorbereid zijn. Als je daarbij thee gebruikt, zijn er een paar gouden regels om in acht te nemen.

1. Het perfecte water.
Thee kun je zetten van kraanwater, bronwater of mineraalwater. In Nederland boffen we met de kwaliteit van ons kraanwater, maar in veel landen wordt het kraanwater zelfs ronduit afgeraden voor het zetten van thee (zeggen de specialisten van Dilmah). Gelukkig kunnen wij dan - in Nederland - heel eenvoudig beschikken over 'het beste bronwater ter wereld': Spa Reine. Dat bevat ook nog eens heel weinig TDS (Total Dissolved Solids).

2. Perfect gezette thee.
Afhankelijk van de theesoort en de verdere verwerking die je op het oog hebt, zet je een lichte, gemiddelde of sterke thee. Uiteraard gebruik je vers aan de kook gebracht water. Voor sterke thee heb je 2 gram thee per 200 ml water nodig, voor lichtere, delicatere soorten 2,5 gram. Zwarte en Oolong theeën laat je voor licht, medium of sterk 3, 4 respectievelijk 5 minuten trekken. Groene thee 1,5, 2 of 2,5 minuut. Is de trektijd om, dan moet je de thee uitschenken of de zakjes verwijderen zodat de thee niet verder trekt en een bittere smaak ontwikkelt. Voor delicate (witte en groene) thee is het aan te bevelen het gekookte water een paar minuten af te laten koelen.
Je kunt ook thee zetten met koud water. In dat geval doe je 10 tot 12,5 gram thee (witte, groene of Oolong) per liter water in een kan of fles en zet je dat 12 uur in de koelkast. Daarna de blaadjes of zakjes verwijderen.

3. Perfect mixen.
Je kunt voor een mix zowel vooraf gezette en afgekoelde thee, koud gezette thee als verse hete thee gebruiken. Het lijkt gek om hete thee te gebruiken voor een koude cocktail, maar door het genereuze gebruik van ijs kan het prima. Tijdens het shaken van de cocktail in een met ijs gevulde shaker koelt de thee in recordtijd af, en zelfs als de cocktail in het glas wordt opgebouwd zijn de ijsblokjes voldoende om de thee snel af te koelen - al smelten ze daarbij natuurlijk wel wat, dus voor die techniek kun je maar beter een sterk gezette thee gebruiken wil de smaak niet teveel verdunnen.

Je kunt op verschillende manieren met de thee omgaan: je kunt bijvoorbeeld thee in drank laten trekken (gin met Earl Grey, wodka met Jasmine Green Tea), een theesiroop maken, de cocktail door gebruikte theebladeren inschenken (voor een subtiele twist), of ijsblokjes van de thee maken (voor in een glas whisky of likeur).

Zorg voor voldoende ijsblokjes, zowel voor de shaker als voor de uiteindelijke cocktail (in de shaker gebruikte blokjes nooit hergebruiken!), voor goede glazen en voor kwalitatief goede basisingrediënten: drank, likeuren, sappen, frisdrank en altijd: versgeperst citroensap.

Je zou er bijna zelf niet meer aan beginnen, als je ziet wat de professionals allemaal weten te bedenken en kunnen uithalen met cocktails. Cocktails die roken, bruisen, warm en koud tegelijk zijn, de prachtigste kleuren hebben en bovenal: heerlijk zijn. De Dilmah School of Tea werd afgesloten met een verfrissende mocktail, gepresenteerd door Robert Schinkel, Mixologist en Dilmah Tea Sommelier en aanstormend talent Tess Posthumus. .

Ingrediënten:
- 120 ml Dilmah Italian Almond (medium getrokken)
- 20 ml biologisch appelsap
- 20 ml druivensap
- 15 ml Monin Orange siroop
- 10 ml vers citroensap

Bereiding:
Meet als een heuse bartender alle ingrediënten af en giet ze in een shaker, gevuld met ijs.
Vul een hoog glas met ijsblokjes, schenk de mocktail er door een zeefje in uit en garneer de rand met een schijf sinaasappel en een waaier van appelplakjes (als de Opera van Sydney voor een ondergaande zon).
Steek er een rietje in en serveer.

Fotocredits: Bols
Dit artikel afdrukken