De politie wil het aantal niet bevestigen. Duidelijk is wel dat het om honderdduizenden mensen ging. Bussen voerden ook Britten van buiten de stad aan; ze kwamen zelfs van Orkney, de eilandengroep ten Noorden van Schotland, weet de BBC te melden.

In Harrogate hielden voorstanders van de brexit ook een bijeenkomst. Daar kwamen volgens The Guardian circa 1.200 mensen opdagen. Volgens Sadiq Kahn, de burgemeester van Londen, is er ‘niets Britser’ dan een tweede referendum over brexit. Tot nu is steeds afwijzend op die gedachte gereageerd.

De mars volgt op de pijnlijk verlopende onderhandelingen van premier May met de EU van de afgelopen maanden. Haar pogingen om tot een politiek akkoord te komen dat zowel in Londen als in Brussel acceptabel is, falen stuk voor stuk. Afgelopen week besloten de EU-landen dat er geen nieuwe EU-top over brexit wordt gepland, zolang er geen voortgang is gemaakt in de onderhandelingen over de scheiding. Conform de EU-regels zal de scheiding komende maart echter een onvermijdelijk feit zijn. Als er dan geen akkoord is, wordt handel tussen de EU-landen en de Britten ernstig belemmert. Dat zal de Britse economie schaden. Ook EU-landen zullen er flink bij inschieten. Nederland komt door de vele leveranties van vers voedsel aan het Verenigd Koninkrijk, aan de grenzen met voedsel met een dervingsvraagstuk te zitten, omdat invoer te lang gaat duren.








Dit artikel afdrukken