Theresa May maakte dit weekend bekend dat de allesbeslissende stemming over haar brexitakkoord uiterlijk op 12 maart zal plaatsvinden. Vandaag voegde ze er aan toe dat als het Lagerhuis het voorliggende akkoord dan opnieuw verwerpt, op 14 maart een nieuwe stemming plaatsvindt. Dan zal het parlement er voor kunnen kiezen het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU voor een korte periode uit te stellen, tot uiterlijk eind juni.

Die twee maanden verlenging hangen samen met het feit dat in mei de Europese verkiezingen plaatsvinden; een maand later zal dan het nieuwe Europese Parlement geïnstalleerd worden. Dat Groot-Brittannië alsnog aan die verkiezingen zou kunnen meedoen, is onbespreekbaar.

Met de toezegging hoopt May de toenemende rebellie in eigen kring in de kiem te smoren. Vorige week scheidden verschillende Labour- en Tory-politici zich al af van hun respectievelijke partijen omdat ze het oneens waren over de gevoerde koersen. In het Britse parlement lijkt voor geen enkele optie nog een meerderheid te vinden te zijn. De druk om een no deal-brexit uit te sluiten liep ook vanuit May's eigen regering hoog op. Vanochtend pleitten 3 van haar ministers voor verlenging in plaats van een no deal-vertrek met alle chaos en economische schade die dat met zich mee zal brengen.

Ook Mark Rutte richtte zich, 'as best friend' in een tweet tot de Britse premier:


Ondertussen zegt May nog altijd met Brussel te onderhandelen over het echtscheidingsakkoord. Ze kreeg een beetje bijval van Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, die maandagavond liet weten 'goede vooruitgang' te hebben geboekt.
Dit artikel afdrukken