Dat is in ieder geval de aanpak van SodaStream. Het Israelische bedrijf dat al eerder inhaakte op de populariteit van Game of Thrones om plastic flessen te veroordelen, kiest dit keer voor een bezoekje aan het 'Museum of Unnatural History'.

Het gebruik van wegwerpflessen is een prehistorische gewoonte
In het jaar 2136 vertelt actrice, neurowetenschapper én milieuactivist Mayim Bialik, beter bekend als Dr. Amy Farrah Fowler uit The Big Bang Theory, aan een schoolklas over haar ervaringen bij de laatst levende stam der Homoschlepiens. Deze 'oermensen' dronken alleen water uit plastic flessen. "Wacht even", roept één van de kinderen, "wat zijn dat?" Waarop Bialik een plastic fles tevoorschijn haalt en die door de kinderen laat bekijken. In het jaar 2136 zijn plastic flessen een onbekend verschijnsel.

De Homoschlepiens waar het om draait is Kristian Nairn, die in Game of Thrones Hodor speelt. In het campagnefilmpje sjouwt hij met stapels plastic flessen en 'redt' hij Mayim Bialik van het zomaar drinken van water uit de waterval, door haar een fles water aan te bieden.

De beelden van de Homoschlepiens brengen de kinderen in no time tot een oordeel. "Wat een idioten!" Want waarom met plastic flessen sjouwen als je ook gewoon kraanwater kunt laten bruisen, zegt SodaStream vervolgens. "It makes no sense". Daniel Birnbaum, CEO van SodaStream, zegt het in een persbericht zo: “Onze nieuwe campagne laat zien hoe primitief het is om water te drinken uit single use plastic flessen die onze Aarde zoveel schade toebrengen. Het is juist zo makkelijk en duurzaam om water en heerlijk bruisende dranken te drinken die gemaakt zijn van kraanwater, zeker in Nederland. Het gebruik van wegwerpflessen is een prehistorische gewoonte; het is tijd dat de wereld aan het werk gaat voor een betere toekomst voor onze kinderen.”

De campagne is te bekijken op www.homoschlepiens.com. De vorige campagne, waarin een flessenwaterkoper te schande gemaakt werd in de setting van Game of Thrones, leidde tot protest van de Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters en Sappen (FWS).

Dit artikel afdrukken