De Hollandse nieuwe is dit jaar goed van kwaliteit, verzekert voorzitter Nico de Jong van de Nederlandse Haringgroothandelvereniging. Het haringseizoen gaat dinsdag van start met de traditionele veiling van het eerste vaatje voor het goede doel. In tegenstelling tot vorig jaar is het dit keer niet spannend of de aanvoer op tijd en voldoende zal zijn. Nico de Jong spreekt over een goede vangst.Bovendien voldoet de vis goed aan criteria, zoals vetopbouw, die gelden als maatstaf voor kwaliteit van de vis.

Quota
Er mag dit jaar 15 procent minder haring gevangen worden op de Noordzee dan vorig jaar, maar voor het aantal vissen dat vroeg in het seizoen als Hollandse nieuwe door de keel geldt maakt dat niet uit. Het overgrote deel van de haring gaat naar het buitenland of wordt verwerkt tot rolmops of gerookte haring.Prijs
Voor de consument zal de Holandse nieuwe naar verwachting even duur zijn als vorig jaar. De man in de straat kan uitgaan van een prijs die varieert van 1,75 tot 2,25 euro per stuk.Bovendien voldoet dit jaar vrijwel alle Holandse nieuwe aan het MSC-keurmerk voor duurzaam gevangen vis.



bron: nu.nl
Dit artikel afdrukken