Geen borstblaren en pootproblemen meer
Waarom de kip moet boffen en het varken pech heeft, is onbekend. Wat niemand meer weet is dat de kip met de ster naar buiten mocht omdat, toen ze met hun sterren begonnen, de mensen van de Dierenbescherming dachten dat consumenten de grote dierwelzijnsverbetering van hun sterkip niet zouden begrijpen als ze het beest niet ook een uitloopje gaven. De echte welzijns- en gezondheidswinst zat namelijk in het ras, geen ploffer maar een traaggroeiende met stevige poten. Met zulke beesten loste de Dierenbescherming de zogenaamde doorlig- en pootproblemen op die plofkippen nogal eens hebben.
Daarom kozen ook de supers kozen voor die kip. Wakker Dier vond het niet goed genoeg. Het moest er eentje met een ster worden. Het is precies dezelfde. De Kip van Morgen kan niet buiten, dat klopt. En het is waar, hij heeft vermoedelijk weinig ruimte voor zo'n beweeglijk dier.
Risico
De Nederlandse kippenboeren zuchten. De supers hebben hen de Kip van Morgen opgedrongen, maar garanderen niet dat die alleen uit Nederland mag komen. Logisch want zo'n kip is immers snel en goedkoper buiten Nederland in productie te krijgen. Daarom zijn ze niet zo happig op het risico van een stalverbouwing voor zo'n dier. Toch stemden ze maar in, want ze willen hun klant niet kwijt.
Maar nu Wakker Dier de kip echt niet blijkt te willen, breekt hen het zweet uit. Als de superkip meteen een kip moet worden waar ze ook een uitloopveranda voor moeten aanbouwen, lopen ze vast.
Bouwvergunning
Voor kip heb je kuikens nodig. Voor voldoende kuikens heb je vader- en moederdieren nodig. Die moet je ook nog even maken. Om er voldoende te hebben voor de paar honderd miljoen kippen die Nederland eet, kost je dat een jaar of twee. De boel omzetten op 1-ster nog heel wat jaren langer.
Wakker Dier stoort zich niet aan praktische waarheden. Daarom doen ze of ze actie voeren tegen de plofkip en voor de sterkip. Dat doen ze omdat ze weten dat consumenten het toch niet begrijpen. Consumenten denken dat ze tegen de ploffer moeten zijn en voor een ster van de Dierenbescherming.
Maar u moet het wel weten. Heel Nederland morgen al aan de 1-ster kip, dat kan helemaal niet. Wakker Dier helpt een haalbare oplossing op weg daarheen vandaag al de wereld uit. De Kip van Morgen gunnen ze niet meer ruimte. Ze doen alsof u voor die ene ster moet gaan. Die gaat echt het snelst uit Polen en Roemenie komen want doorgaans is er nieuwbouw voor nodig. De gemiddelde stalbouwvergunning in Nederland doet er 7 jaar over om los te komen. In Roemenie en Polen ben je met 2 maanden klaar. Als je opschiet en de bouw in de vingers hebt, kun je na vijf maanden produceren. Na 7 maanden ben je op de markt. En wie daar kip produceert, weet dat hij tegen de buitenlandse concurrentie op kan.
Ik heb twee vragen.
Vraag aan de lezer
Lezer, als u dat nu begrepen hebt, staat u dan achter de actie van Wakker Dier? Als het die knappe campagnevoerders en hun huisdierenarts Marno Wolters lukt, komt al onze kip misschien volgend jaar al niet meer uit Nederland. De kip maakt het niet uit en u misschien ook niet, maar toch is het goed om te weten.
Vraag aan Wakker Dier
Wakker Dier, ik las wat u op uw website schrijft. Alles wat hierboven over uw campagne als een actie tegen de Kip van Morgen staat, legt u daar met zoveel woorden ook uit. Uw campagnes in de kranten en op TV spelen echter in op de onwetendheid van consumenten.
Leg eens uit waarom u geen Binnenkip van Morgen met meer ruimte eist. Dat is haalbaar. Als u gewoon een beetje overleg had gepleegd, was er wellicht best uit te komen, zo schat ik in. Nu loopt u het risico dat wij over een aantal jaren op basis van dit tekstje kunnen zeggen: "zie je wel, onze kip komt van ver, dankzij Wakker Dier."
Voor dat overleg is nog altijd ruimte. Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald. Dat u de media- en beeldvormende macht hebt, is de kippenboeren en de supers inmiddels wel duidelijk, dus wat let u? Vraag gewoon meer ruimte voor de Kip van Morgen. Dat gaat u lukken. Die ster komt straks vanzelf bij Nederlandse bedrijven die toch gaan vernieuwbouwen. Dat kunt u straks ook prima afdwingen. Op den duur moet dan de rest ook mee. Maar nu gaat u te hard. Tenzij het natuurlijk uw bedoeling is de kip het land uit te krijgen. Dan lukt u dat aardig. U moet wel weten dat we hier te lande dan door zullen gaan met de productie van alleen nog plofkip voor de export,, terwijl we onze kip voor eigen consumptie van elders zullen moeten importeren. Als dat uw bedoeling is, dan snap ik uw strategie en moet u vooral zo doorgaan natuurlijk. Ik vind dan wel dat u moet ijveren voor een algeheel verbod op plofproductie in Nederland. Hoe moeten ouders hun kinderen immers straks uitleggen dat de kip die Nederland maakt hier niet verkocht mag worden, terwijl de kip die we hier wel mogen eten uit lage lonen landen aan de rand van Europa komt?
Fotocredits: advertentie Wakker Dier
Op 5 januari krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
De maatstaf, Jack, is wat wij van het dier vinden. Wij bepalen namelijk ook het grootste deel van zijn of haar leven. Dus als wij dierenleed voelen, dan is het dierenleed. Zelfs als het dier het anders zou ervaren. Wat we gewoon niet weten. Kortom ik vind die emotie niet zo vals.
Ik denk overigens dat van mensen 50% een verkeerde keuze zal maken. En dan heb ik het niet direct over de slagpen.
OK, Jack, we praten dus over de twijfelgevallen. Daar passen inderdaad nuances.
Of een koe liever buiten of binnen staat hangt af van het individuele dier, maar die verschilt met het weer, al dan niet aanwezigheid van schaduw op warme dagen en de plek waar het beest voer kan vinden. Het weer kunnen we niet beïnvloeden, de schaduw en de voerplek wel. Waarschijnlijk ken je het concept van de vrije-keuze stal.
Maar we zijn nu wel erg ver afgedwaald van de kip en de vraag of haar welzijn al of niet is gediend met de strategie van Wakker Dier en de Dierenbescherming. Of toch niet, want ook daar speelt de vraag of uitloop naar buiten moet worden aangeboden. Ik vind dat geen harde eis omdat de kip geen graasdier is.
Flauw Wouter, je weet wat ik bedoel. En ja, laten we het dier een keuze geven. Ik denk dat 50% een verkeerde keuze maakt. Ze kunnen namelijk niet vergelijken zoals wij, Wouter. Daarom balen mijn runderen. Dat ze niet in een stal staan. Maar jij en ik en nog een paar miljard mensen worden blij van een koe in de wei. Duidelijk genoeg ?
Jack, mijn amandelen zijn nooit geknipt, dus ik kan je vraag niet beantwoorden.
Maar beweer je nu echt dat een dier dat kermt van de pijn misschien wel gelukkig is? En dat we daar pas iets over kunnen zeggen na gedegen wetenschappelijk onderzoek? Of dat we eerst een dier moeten vinden dat een meerkeuzevraag beantwoord?
Ja, er is een methode waarmee je dit kunt benaderen: geef het dier een keuze. Ben benieuwd hoeveel dieren kiezen voor de stroomstoot of het slagersmes.
Wouter, een paar vragen van mens tot mens: zijn jouw amandelen geknipt ? Pijnlijk geweest ? Op een schaal van 1 (geen pijn) tot 10 (helse pijn) wat was de pijnscore ?
Als jij een dier kan vinden die antwoord op de bovenstaande vragen kan geven, dan wordt het wat met echt dierwelzijn en niet dat valse, emotionele geprojecteerde dierwelzijn van mensen.