Mijn grafieken staan misschien op posters over het milieu, maar ik zal nooit een postermeisje voor milieuactie zijn.

De manier waarop ik een maaltijd maak lijkt op een milieutragedie. Ik gebruik bijna uitsluitend de magnetron. Ik neem geen tijd om van het proces te genieten: een maaltijd die langer dan tien minuten duurt, is niet de moeite waard. Het komt bijna altijd uit een pakje. Mijn avocado's komen uit Mexico en mijn bananen uit Angola. Het komt zelden voor dat mijn eten lokaal wordt geproduceerd. Of, als dat wel zo is, kijk ik niet genoeg op het etiket om het op te merken.

Wat milieuvriendelijk lijkt
Dit is het tegenovergestelde van wat duurzaam lijkt. Het beeld dat wij in ons hoofd hebben van de 'milieuvriendelijke maaltijd' is er een die afkomstig is van de lokale markt; geproduceerd op een biologische boerderij zonder vervelende chemicaliën en mee naar huis genomen in een papieren zak, niet in een plastic wikkel. Vergeet de verwerkte troep: het is vlees en groenten, zo vers als maar kan. We nemen de tijd om het goed te bereiden, in de oven.

Ik weet dat mijn manier van eten koolstofarm is. Ik heb jarenlang de gegevens bestudeerd. Magnetrons zijn de meest efficiënte manier om te koken. Lokaal voedsel is vaak niet beter dan voedsel dat van continenten ver komt. Biologisch voedsel heeft vaak een grotere koolstofvoetafdruk. En verpakking is maar een fractie van de ecologische voetafdruk van voedsel en verlengt vaak de houdbaarheid.

Bron: Our world in data


Toch voelt het nog steeds verkeerd. Ik weet dat ik het juiste doe voor het milieu, maar toch voelt een deel van mij zich een verrader. Ik zie de verwarring op de gezichten van mensen als ze over mijn beslissingen horen. Ik schaam me ervoor dat mensen denken dat ik een 'slechte' milieubeschermer ben.

Goed voor milieu is vaak niet goed volgens onze intuïtie
Dit probleem komt voort uit het feit dat wat 'goed' is voor het milieu vaak niet overeenkomt met onze intuïtie. Vraag mensen welk gedrag het meest effectief is om hun ecologische voetafdruk te verkleinen, en ze hebben het over recycling, het vervangen van oude gloeilampen en lokaal eten. Ze missen vaak de dingen die echt helpen. Onderzoeken hebben deze ontkoppeling keer op keer aangetoond.

Onze radar staat zelfs uit als het gaat om het eten van vlees, wat sommigen zouden beschouwen als een van onze meest primitieve en intuïtieve gedragingen. Grasgevoerd rundvlees lijkt de milieuvriendelijke optie. Hormoonvrije kippen ook. Maar de intensieve veehouderij in voederslots gaat vaak gepaard met lagere milieukosten, ondanks een hogere prijs als het gaat om dierenwelzijn.

Dit misverstand stopt niet bij voedsel. Een plastic tas lijkt veel slechter dan een papieren tas. In feite is het tegenovergestelde het geval.

Bron: Our world in data

Hoe het lijkt en hoe het is
Een houten kachel lijkt milieuvriendelijker dan een gaskachel. Velen denken dat steenkool een betere optie is dan kernenergie, hoewel die laatste veel minder CO2 uitstoot en duizenden keren veiliger is. Wonen op het platteland lijkt veel beter dan wonen in een stad. Er zijn weinig plaatsen waar ik me minder 'groen' voel dan wanneer ik tegen de deur van de Londense metro gepropt zit. Een weekendje rijden naar een huisje in de heuvels lijkt oneindig veel duurzamer. Maar dat is het niet: dichte steden zijn goed voor het klimaat - we kunnen schaalvoordelen gebruiken om de uitstoot van vervoer en diensten te verminderen, en als we geluk hebben kunnen we zelfs de verwarming delen met onze buren.

Waarom hebben we het dan zo vaak mis? Het komt waarschijnlijk neer op de natuurlijke drogreden: dingen die meer gegrond lijken in 'natuurlijke' eigenschappen lijken ons beter. Of onze neiging een 'beroep op de natuur' te doen, waarbij natuurlijk gelijk staat aan goed en onnatuurlijk aan slecht. We staan sceptisch tegenover synthetisch spul dat uit een fabriek komt.

Het is verleidelijk om deze manier van denken te bespotten. We kunnen het bestempelen als 'onwetenschappelijk', omdat het in veel opzichten onwetenschappelijk is. Ik hoef de talloze voorbeelden van planten, virussen en verbindingen die 'natuurlijk' maar dodelijk zijn, niet op te sommen.

Maar spot is nooit een effectieve manier geweest om verandering teweeg te brengen. En misschien nog een reden waarom ik deze gemakkelijke veeg uit de pan vermijd, is dat ik zelf nog niet helemaal van deze gevoelens af ben. Ik krijg nog steeds de instinctieve trek naar 'natuurlijke' oplossingen die meer gegrond lijken in onze wortels. Daartegen werken vergt herhaalde en soms ongemakkelijke inspanningen.

Ik moet mensen overtuigen van een visie die hen intuïtief verkeerd lijkt. Het is moeilijk om duizenden jaren sociale programmering ongedaan te maken
We hebben hier echt een probleem
Toch is het iets dat we moeten overwinnen. Het feit dat onze intuïties zo 'uit' zijn is echt een probleem. In een tijd waarin de wereld minder vlees moet eten, zien we een verdachtmaking tegen vleesvervangende producten omdat ze 'bewerkt' zijn. Nu we minder land voor landbouw moeten gebruiken, zien we een recente opleving van biologische landbouw, die meer land nodig heeft. Wanneer meer mensen in dichtbevolkte steden moeten wonen, hoor ik meer mensen dromen van een romantisch leven op het platteland met een zelfvoorzienend tuinperceel.

Ik schrijf momenteel een boek over de kans die we hebben om de eerste generatie te zijn die het milieu in een betere staat achterlaat dan we het aantroffen. Ik moet de het gedrag beschrijven dat ons vooruit brengt, niet achteruit. Dit is een grote opdracht: Ik moet mensen overtuigen van een visie die hen intuïtief verkeerd lijkt. Het is moeilijk om duizenden jaren sociale programmering ongedaan te maken.

Nieuwsgierige en ruimdenkende mensen vinden vaak genoegen in een verrassende vondst. Anderen zijn moeilijker te overtuigen, vooral als hun identiteit al gebonden is aan een bepaald gedrag. Ik kan proberen hen over te halen met harde feiten en cijfers, maar dat alleen zal waarschijnlijk niet volstaan. Ons gedrag is zelden gebaseerd op pure rationaliteit. Hoe we ons erbij voelen is belangrijk.

Een deel van de motivatie om duurzamer te leven is het gevoel dat je je steentje bijdraagt. Als wat we 'moeten' doen haaks staat op wat goed voelt, dan is dat een probleem. Dat betekent dat het maatschappelijke beeld van duurzaamheid moet veranderen. In laboratoria gekweekt vlees, dichte steden en kernenergie hebben een rebranding nodig. Dit moeten de nieuwe emblemen worden van een duurzame toekomst.

Alleen dan - wanneer het beeld van 'milieuvriendelijk' gedrag overeenkomt met wat effectief is - zal het niet meer zo slecht voelen om een goede milieubeschermer te zijn.

Hannah Ritchie is hoofd onderzoek bij Our World In Data. Ze twittert op @_HannahRitchie. Dit artikel verscheen eerder op Worksinprogress.
Dit artikel afdrukken