Een stampbal. Paprikajam. Het lekkerste appelsap dat ik ooit heb geproefd. Euleteul. Een kroot en een kroket. Edammer zoals die ooit bedoeld was. Sap van wildgeplukte vlierbessen van iemand die er een echte industrie van wil maken. Sla. Groente die naar oester smaakt. En nog meer.

Jan Peter van Doorn had het hier gisteren over de SRV-wagen die weer terugkomt. Met een kleine versie daarvan gaat de Smaak van Nederland vanaf morgen Nederland in. De winnaars van de voorrondes in Woerden, Heino en Heeswijk-Dinther worden voorgelegd aan ons voor een echt oordeel, het volksoordeel. 'Ons' dat zijn de Nederlanders die in Den Bosch (21/10), Groningen (25/10), Anrhem (26/10), Maastricht (27/10), Amsterdam (1/11) en Den Haag (2/11) wonen, werken of daar even naartoe gaan. Tijdelijke SRV-man en kok Jos van Grunsven komt langs met zijn kookcaravan om u te laten proeven van de producten. U mag onbeschaamd gratis komen proeven als u hier komt vertellen wat u van de producten vindt. Morgenochtend, in de aanloop naar het middagmaal staat Jos vanaf 10.30 met zijn caravaan in Den Bosch op de Markt, tegenover het oude stadhuis.

Daar heeft hij de halve finalisten van de voorronde in de regio Zuid-Nederland bij zich. Ze werden geproefd, gekeurd en uitgekozen door Mariëlla Beukers, Jeroen Thijssen,Puck Kerkhoven en ondergetekende:

- Tante Jet koffielikeur van Pieter Verschuren, Graanstokerij de IJsvogel uit Arssen
- Kalkoen van Henk Coolen, Kelly Bronze uit Heythuijsen
- Fenegriek kaas van de jonge boer Spierings uit Oss
- Siroop van wildgeplukte vlierbessen van Chris Hartmann, La louche culinaire uit Maastricht
- De Champisaucijs van Sybrand Spappen, 't Lekker Plekske uit - De stampbal van Jan van Ewijk, EKRA uit Overloon
- Euleteul of ander bier van Lonneke Dings, De Fontein uit Stein
- Brabantse metworst van Henk Knippels, de Specialiteitenslagerij uit Waalwijk

Maar nou wat geks. Stand-in SRV-man Jos mag Groningen niet in met zijn wagen. Groningen is volgend jaar hoofdstad van de Smaak maar de ambtenaren daar willen geen gedoog-proeverijtje toestaan voor de winnaars van de voorronde in Heino. Maf hè?
Ook op het Binnenhof schijnt het nogal lastig te gaan. Tis boffen dat Syntens ons vroeg kritisch mee te werken aan de smaak van Nederland. We gaan @maximeverhagen, hun nieuwe baas als minister van EZLI, maar eens vragen of hij niet wat kan regelen voor de halve finalisten uit Woerden.
In Amsterdam doen we gewoon of er niks aan de hand is. Gefluisterd wordt dat daar gewoon het hek van de Dam gaat. Ruim baan voor Jos' SRV caravaan.

Jos van Grunsven vanmiddag in Den Bosch (foto's: Jeroen Thijssen)
image

image
Dit artikel afdrukken