De coronapandemie is nog niet voorbij en de ongelijke distributie van vaccins over de hele wereld is alweer een recept voor ellende. VN-chef Antonio Guterres roept de wereld op om "voor eens en voor altijd een einde te maken aan dit trieste hoofdstuk in de geschiedenis van de mensheid" (Het Laatste Nieuws, 3.1)

"De meest tragische tol van de pandemie was die voor de gezondheid en levens van miljoenen mensen", met die woorden markeerde Guterres 2 jaar pandemie. "Meer dan 446 miljoen gevallen wereldwijd, meer dan 6 miljoen bevestigde sterfgevallen en talloze mensen die worstelen met een verslechtering van de geestelijke gezondheid. Dankzij ongekende volksgezondheidsmaatregelen en de buitengewoon snelle ontwikkeling en inzet van vaccins slagen vele delen van de wereld erin de pandemie onder controle te krijgen. Maar het zou een grote vergissing zijn te denken dat het voorbij is", waarschuwt hij.

De wereldwijde distributie van vaccins blijft volgens de VN-baas schokkend ongelijk. "Fabrikanten produceren 1,5 miljard doses per maand, maar bijna 3 miljard mensen wachten nog steeds op hun eerste vaccin." Guterres hekelt een mislukking door politieke en budgettaire beslissingen die prioriteit geven aan de gezondheid van mensen in rijke landen boven de gezondheid van mensen in arme landen. Onze wereld kan zich geen tweedeling in het herstel van Covid-19 veroorloven, benadrukt hij. "Dit is een recept voor meer varianten, meer lockdowns en meer verdriet en opoffering in elk land."
Dit artikel afdrukken