China's zero-covidbeleid kan met het oog op de toenemende omikron-besmettingen een bedreiging vormen voor de wereldeconomie. Dat zegt Toyoaki Nakamura van de Bank of Japan in de South China Morning Post (4.1). Volgens Nakamura is de Chinese economie de fabriek voor de wereldmarkt. "Het risico bestaat dat China's zero-covidbeleid de wereldwijde verstoringen van de toeleveringsketen verlengt en de inflatiedruk opvoert."

Als gevolg van het zero-covidbeleid sluit China havens zodra zich daar een besmetting voordoet, met als gevolg dat goederen op de kades blijven staan. Iedereen die het land binnenkomt moet in quarantaine. Ook lockdowns van complete steden schuwt de Chinese overheid niet, met alle gevolgen voor arbeidsinzet en productiviteit. Hoewel de Chinese economie in 2021 met 8,1% groeide, vertraagde de groei in de tweede helft van het jaar. Dus neemt ook de discussie toe over de vraag of de strenge controles niet te duur zijn geworden en versoepeling noodzakelijk is om de groei te ondersteunen. Volgens een artikel in het Bulletin van de Chinese Academie van Wetenschappen (een denktankblad) moet China een "evenwicht vinden tussen economische ontwikkeling en pandemiepreventie". Daarvoor moet die pandemiepreventie "ordelijk, maar niet overdreven" zijn, aldus de wetenschappers. Ook China zou moeten overgaan van 'nul covid' naar 'genormaliseerde covid'.

Daarom zou er een preventief mechanisme moeten komen dat zich aanpast aan de verschillende industrieën en productiesectoren in plaats van de huidige 'one-size-fits-all'-benadering. Doet zich een uitbraak voor, dan moeten de gevolgen voor de productie en bedrijfsactiviteiten zoveel mogelijk worden beperkt. En China zal moeten blijven vaccineren. En dan nog voorspellen de wetenschappers een mindere groei van 5,5% in 2022.

De Chinese autoriteiten lijken daar vooralsnog geen oren naar te hebben. "Als we geen nieuwe manier kunnen vinden om de verspreiding van het virus te voorkomen nadat het het land is binnengekomen, zal het dynamische-nul-covid-beleid voorlopig niet worden aangepast," aldus Wu Zunyou, hoofd-epidemioloog van het Chinese Centrum voor Ziektebeheersing en -preventie. "Het is de meest efficiënte covid-controlemaatregel tot nu toe."
Dit artikel afdrukken