Vanaf vandaag draaien Singaporezen die ongevaccineerd toch met een coronabesmetting in het ziekenhuis belanden, zelf op voor de kosten van ziekenhuiszorg (RTL Nieuws, 3.2). Tot op heden werden alle medische kosten door de staat gedragen. Net als bij ons ligt het percentage gevaccineerden in Singapore op 85%. Maar volgens de Singaporese regering "belasten ongevaccineerden de zorg onevenredig". Die opinie zet de overheid om in beleid.

De kosten van een coronapatiënt op de ic komen uit op zo'n €16.000. Een verblijf op een een corona-afdeling kost circa €2.900 per week. Alleen ongevaccineerden die bewust geen prik genomen krijgen een rekening op de mat krijgen.

In Nederland zou zo'n maatregel ondenkbaar zijn, zegt hoogleraar Martin Buijsen. "We verdelen medische zorg alleen op grond van de behoefte eraan. Schuld, dus ongevaccineerd zijn in dit geval, mag niet meewegen." Een regel zoals Singapore die nu doorvoert, is in strijd met het recht op gezondheidszorg voor iedereen, zoals dat onder meer in VN-verdragen is vastgelegd. "Maar er zijn meerdere landen die zich niet bij die verdragen hebben aangesloten", aldus Buijsen.
Dit artikel afdrukken