Foodlog helpt je het coronanieuws te volgen door het te rangschikken in 4 thema's. In onze dagelijkse newsroom, het Corona-effect, brengen we je een selectie van de berichten die wij relevant vinden uit de (inter)nationale pers.
Het nieuws van 26 maart 2021. Hier vind je onze voorgaande selecties.
Weerbaarheid van het wereldvoedselsysteem
The Counter (zie 2.2) staat stil bij hoe de coronacrisis de mondiale voedselketen versterkt heeft. Versterkt? Ja, want hoewel het hier in het Corona-Effect vaak ging over de scheuren in de voedselketen, heeft diezelfde keten zich op bewonderenswaardige wijze staande gehouden.
Denk even terug aan vorig jaar. De eerste lockdown was nog niet begonnen of consumenten wereldwijd sloegen aan het hamsteren. WC-papier, meel en pasta waren niet aan te slepen. Maar aan de andere kant van de voedselketen bleven boeren juist met hun producten zitten. In Amerika lieten melkboeren hun melk in de sloot lopen, sloten slachthuizen zodat boeren tot wanhopige maatregelen overgingen en verrotten gewassen op de velden omdat de afzet naar de horeca wegviel.
Het probleem bleek van korte duur: boeren gingen op zoek naar nieuwe afnemers, de korte keten floreerde, verwerkers en verpakkers pasten zich aan van groot- naar kleinverpakkingen en exporten werden hervat. "Over het geheel genomen is het voedselsysteem behoorlijk veerkrachtig geweest", zegt Johan Swinnen, directeur-generaal van het International Food Policy Research Institute, een vooraanstaande internationale denktank. "Een grotere schok dan we nu hebben gehad, kunnen we ons moeilijk voorstellen. En ondanks dat, als je kijkt naar de rijke landen, zelfs landen als China, is de voedselvoorziening bijna nergens een probleem geweest."
Het voedselsysteem ging weliswaar niet stuk, maar het scheurde wel. En dat merkten consumenten wereldwijd. "Mensen hebben voor het eerst ervaren dat het niet vanzelfsprekend is dat wanneer je iets nodig hebt, het op de plank ligt", zegt Matin Qaim, landbouweconoom aan de universiteit van Göttingen in Duitsland.
Experts als Qaim en anderen zien de ervaring met Covid-19 als een soort 'stresstest' voor het wereldwijde voedselsysteem. We kunnen ervan leren wat er anders moet om een echt veerkrachtig voedselsysteem te bouwen. Met het oog op de toekomst, waarin we als gevolg van klimaatverandering vaker dan nu te maken zullen krijgen met droogtes, overstromingen, windstormen en andere extreme gebeurtenissen, moet het voedselsysteem op de schop. Waar en hoe we voedsel telen, de manier waarop toeleveringsketens voedsel, meststoffen en andere grondstoffen over de wereld laten circuleren, zal anders gebeuren dan nu. En Covid-19 heeft ons laten zien dat we snel kunnen aanpassen, vindt Qaim.
WC-papier
Een van de meest gehamsterde producten tijdens de eerste lockdown was WC-papier. Nergens voor nodig, onderstreepte premier Marc Rutte. Volgens hem was dat nergens voor nodig en beschikte Nederland over genoeg toiletpapier om "tien jaar te poepen" (RTL Nieuws, 1.5). Maar toch dreigt er nu een tekort aan WC-papier te ontstaan. Brazilië, de grootste leverancier van houtpulp - de basisgrondstof voor toiletpapier - krijgt zijn pulp niet meer geleverd. De reden? Een tekort aan containers en containerschepen om de pulp bij de toiletpapierproducenten te krijgen. Een vastgelopen containerschip in het Suezkanaal, een van de drukste maritieme handelsroutes ter wereld, helpt daar alvast niet aan mee.
Dit artikel afdrukken
Weerbaarheid van het wereldvoedselsysteem
The Counter (zie 2.2) staat stil bij hoe de coronacrisis de mondiale voedselketen versterkt heeft. Versterkt? Ja, want hoewel het hier in het Corona-Effect vaak ging over de scheuren in de voedselketen, heeft diezelfde keten zich op bewonderenswaardige wijze staande gehouden.
Denk even terug aan vorig jaar. De eerste lockdown was nog niet begonnen of consumenten wereldwijd sloegen aan het hamsteren. WC-papier, meel en pasta waren niet aan te slepen. Maar aan de andere kant van de voedselketen bleven boeren juist met hun producten zitten. In Amerika lieten melkboeren hun melk in de sloot lopen, sloten slachthuizen zodat boeren tot wanhopige maatregelen overgingen en verrotten gewassen op de velden omdat de afzet naar de horeca wegviel.
Het probleem bleek van korte duur: boeren gingen op zoek naar nieuwe afnemers, de korte keten floreerde, verwerkers en verpakkers pasten zich aan van groot- naar kleinverpakkingen en exporten werden hervat. "Over het geheel genomen is het voedselsysteem behoorlijk veerkrachtig geweest", zegt Johan Swinnen, directeur-generaal van het International Food Policy Research Institute, een vooraanstaande internationale denktank. "Een grotere schok dan we nu hebben gehad, kunnen we ons moeilijk voorstellen. En ondanks dat, als je kijkt naar de rijke landen, zelfs landen als China, is de voedselvoorziening bijna nergens een probleem geweest."
Het voedselsysteem ging weliswaar niet stuk, maar het scheurde wel. En dat merkten consumenten wereldwijd. "Mensen hebben voor het eerst ervaren dat het niet vanzelfsprekend is dat wanneer je iets nodig hebt, het op de plank ligt", zegt Matin Qaim, landbouweconoom aan de universiteit van Göttingen in Duitsland.
Experts als Qaim en anderen zien de ervaring met Covid-19 als een soort 'stresstest' voor het wereldwijde voedselsysteem. We kunnen ervan leren wat er anders moet om een echt veerkrachtig voedselsysteem te bouwen. Met het oog op de toekomst, waarin we als gevolg van klimaatverandering vaker dan nu te maken zullen krijgen met droogtes, overstromingen, windstormen en andere extreme gebeurtenissen, moet het voedselsysteem op de schop. Waar en hoe we voedsel telen, de manier waarop toeleveringsketens voedsel, meststoffen en andere grondstoffen over de wereld laten circuleren, zal anders gebeuren dan nu. En Covid-19 heeft ons laten zien dat we snel kunnen aanpassen, vindt Qaim.
WC-papier
Een van de meest gehamsterde producten tijdens de eerste lockdown was WC-papier. Nergens voor nodig, onderstreepte premier Marc Rutte. Volgens hem was dat nergens voor nodig en beschikte Nederland over genoeg toiletpapier om "tien jaar te poepen" (RTL Nieuws, 1.5). Maar toch dreigt er nu een tekort aan WC-papier te ontstaan. Brazilië, de grootste leverancier van houtpulp - de basisgrondstof voor toiletpapier - krijgt zijn pulp niet meer geleverd. De reden? Een tekort aan containers en containerschepen om de pulp bij de toiletpapierproducenten te krijgen. Een vastgelopen containerschip in het Suezkanaal, een van de drukste maritieme handelsroutes ter wereld, helpt daar alvast niet aan mee.
1. Scheuren in de voedselketen
Toelichting ›-
Delhaize moet supermarkt sluiten door corona
RetailDetail -
AH-indexen gieren jaar na hamsterwoede omlaag
Distrifood -
Ook de cafékat snakt naar klanten
NRC -
Werner Loens van Michelin over restaurant-inspecties in coronatijd
Misset Horeca -
Houtpulpmaker waarschuwt voor nieuw tekort aan wc-papier
RTL Nieuws -
Angst van paniekshoppers wordt werkelijkheid: er dreigt een wereldwijd tekort aan toiletpapier
Nieuwsblad
2. Sporen van nieuwe voedselsystemen
Toelichting ›3. Het 'nieuwe gezond'
Toelichting ›-
KHN wil meer kansen voor horeca - roep om Sputnik zwelt aan
Marketing Tribune -
Covid Stole Your Sense of Smell? Try Physical Therapy for Your Nose.
The New York Times -
Digitale pas geeft toegang tot Deense kapper
De Standaard -
Onderzoek: ’nieuwe’ tafelmanieren dankzij corona
de Telegraaf -
Zo ervaart Nederland een jaar corona: crisis tussen de lakens, korte lontjes en extra kilo’s
AD -
De les van 8 Fieldlab-testen: meer mogelijk dan nu toegestaan
Het Parool -
Pandemic comfort food offers too much solace
The Financial Times -
Grote Coronastudie polst nu ook naar symptomen bij huisdieren
De Standaard -
Kroegen en restaurants open tot 2 uur 's nachts, in Gibraltar kan het weer
NOS
4. Overig
-
Amerika gaat de wereld uit de (corona)crisis trekken
Het Parool -
Coronavirus: Germany tightens borders amid alarm over pandemic
BBC -
Covid third wave may overrun Africa's healthcare, warns WHO
The Guardian -
The Problems With Vaccine Passports
Bloomberg -
Recordjaar voor tuinbranche, consumenten massaal de tuin in tijdens corona
NOS -
EU-leiders vragen Brussel: ‘Voorzichtig met rem op vaccinexport’
AD -
EU scherpt exportregels aan van coronavaccin: meer oog voor eigen burgers
de Volkskrant
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
3. Het ‘nieuwe gezond’
10. Lancet study says non-invasive skin swab test can detect Covid-19 quickly. No need for PCR test any longer. ET Healthworld
Eens Arend. Ik sprak gisteren met Babatunde wiens wekelijkse column je linkt. De prijzen van landbouw-inputs in Afrika zijn soms verdriedubbeld. Dat zal enorme consequenties hebben voor de oogsten. De echte consequenties moeten nog zichtbaar worden.
Hoezo geen scheuren in de voedselketen. Ze zijn er wel, maar in de eerste wereld zijn het geen problemen, omdat we ons er wel uit kopen ten koste van anderen.
Ook in de VS is zeer veel steun aan de landbouw gegeven en nu gaat er nog meer naar toe om als steun te dienen om de Corona te boven te komen. Ook in EU is veel steun gegeven.
Het scheurde misschien niet, maar piepte en kraakte wel, kunnen we het nog een keer aan?