"Het is onbegrijpelijk, dramatisch en wraakroepend”, zegt een verbijsterde Thierry Laermans van de Federatie van Cinema’s van België (FCB) in De Morgen (4.1). Hij heeft het over het besluit van het Belgische Overlegcomité, dat vanaf zondag alle binnenevenementen verbiedt. Denk aan filmvertoningen, theater- of dansvoorstellingen. Het besluit is des te onverwachter omdat het wetenschappelijk advies van de GEMS (het OMT van België) geen enkele aanleiding gaf tot een dergelijke ingrijpende maatregel.

Sterker nog, ook de Belgische viroloog Marc Van Ranst is verrast. "Onze inschatting van de situatie in de theaters was eerder dat daar goed geventileerd wordt en dat die konden open blijven”, aldus Van Ranst. Dat is ook de visie van Michael De Cock, artistiek leider van de Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel. “Er is geen sector die meer in veiligheid en ventilatie heeft geïnvesteerd dan wij. De experts beseffen dat blijkbaar ook. Het is een hallucinante, en eerlijk gezegd beschamende, beslissing." De Cock snapt er werkelijk niets van dat cultuurliefhebbers, "die met een mondmasker, met een coronapas en met social distancing naar het theater komen", nu zo in de kou zet. "Deze beslissing getuigt van een ongeziene politieke nalatigheid.”

Nóg wranger is het dat binnenevenementen dus dicht moeten, met alle onzekerheid of ze ooit nog weer zullen kúnnen heropenen in het winterseizoen, maar dat kerstmarkten doorgang mogen blijven vinden. Van Ranst: "De glühwein heeft het gewonnen van de cultuur."
Dit artikel afdrukken