"We moeten heel goed nadenken over financiële compensatie," zegt Robèr Willemsen, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland, na het eerste weekend waarin de Nederlandse horeca weer tot 1 uur 's nachts mocht openblijven. Want het mag dan nu zo goed als 'freedom day' zijn, "we zullen met Den Haag eens goed rond de tafel moeten om die zes miljard aan eigen vermogen die in de crisis verbrast is, terug te vinden, want er zijn heel veel ondernemers die zich zorgen maken over de financiële toekomst," aldus Willemsen op BNR (1.2).

Willemsen wijst erop dat de al uitgekeerde €6 miljard aan steun "over de hele linie twee jaar lang te weinig geweest." Voor de helft van de horecaondernemers geldt dat zij hebben moeten interen met als resultaat een negatief eigen vermogen."Daar moet dus nog wat gebeuren, maar we mogen gelukkig weer bijna open en de beperkingen mogen er bijna af, dus nu kunnen we aan de slag voor de herstelplannen."

Van de €31 miljard coronasteun die bedrijven tussen maart 2020 tot en met september 2021 kregen, vloeide het grootste deel naar de horeca: 19%, de genoemde €6 miljard steun. Dat meldde het CBS vandaag.

Die herstelplannen zullen met name nodig zijn in de hotelbranche. Zo viel in 2021 de omzet in de Duitse hotel- en restaurantbranche nog 2,2% lager uit dan in 2020, schrijft Die Zeit (2.1). In 2019 - voor de coronapandemie uitbrak - lag de omzet 40,3% hoger en daarmee zijn 2020 en 2021 de jaren met de minste omzet sinds 1994, toen de statistieken voor het eerst bijgehouden werden. Ook in Nederland bleef de hotelomzet in 2021 opnieuw achter (CBS, 2.2). Dat kwam vooral doordat het aantal buitenlandse toeristen dat in 2021 in de Nederlandse logiesaccommodaties heeft overnacht vergeleken met 2020 nog eens met 13% daalde. En hoewel Nederlanders in groten getale overnachtingen boekten, bleef 2021 nog altijd 30% achter vergeleken met 2019.
Dit artikel afdrukken