Het nieuws van 19 maart 2021. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

Vandaag kreeg Koninklijke Horeca Nederland (KHN) nul op het rekest bij de rechter in Den Haag. In het kort geding dat de branchevereniging voor de horeca tegen de Nederlandse Staat had aangespannen, bleek KHN niet-ontvankelijk (MissetHoreca, 1.4). KHN was namens de aangesloten horecaondernemers naar de rechter gestapt toen bleek dat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) de door de Staat in december toegezegde aanvulling op de tegemoetkoming in de vaste lasten (TVL) pas 'binnen 16 weken' zou overmaken. Dat duurde volgens KHN te lang en zou veel ondernemers de kop gaan kosten.

Volgens de rechter was KHN echter 'aan het verkeerde loket' (NOS, 1.2) en hoorden de (individuele) vorderingen thuis bij de bestuursrechter. De zaak kon niet inhoudelijk behandeld worden. "Diep teleurgesteld" blies KHN de aftocht (AD, 1.3). Toch was er later op de dag een lichtpuntje. Dankzij intensief lobbywerk én het dreigement van "duizenden bezwaarschriften" die het apparaat van RVO zouden hebben laten vastlopen, komt RVO alsnog met een snellere regeling. Komende week stuurt RVO 90% van alle ondernemers een vaststellingsverzoek. Binnen 1 tot 3 weken kan dan besluit en betaling volgen.

Op MissetHoreca legt KHN-directeur Dirk Beljaarts nogmaals uit dat de nieuwe Tweede Kamer de horecaondernemers niet alleen perspectief moet bieden, maar ook "voor de volle honderd procent" compenseren voor de als gevolg van de coronacrisis geleden schade " Volgens Beljaarts hebben horecaondernemers "sinds het begin van de crisis al zeker 5 miljard euro aan eigen geld en middelen in hun restaurants en cafés gestoken."
Dit artikel afdrukken