Woensdag 17 november hadden Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en de demissionair ministers Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Stef Blok van Economische Zaken en Klimaat een spoedoverleg. Het "moeizame overleg" bleef zonder concrete resultaten, wel nemen de bewindslieden de eisen mee om deze elders te bespreken (Het Financieele Dagblad, 1.1).

"De spanning was te snijden," zei Robèr Willemsen, voorzitter van KHN. "Laten we hopen dat er later concrete toezeggingen komen. Wat er ook gebeurt, we blijven strijdbaar." KHN legde als alternatief plan voor de horecasluiting vanaf 20.00u op tafel dat bezoekers tot 20.00u een horecagelegenheid zouden mogen binnengaan. Daar zouden ze dan 'tot sluitingstijd' mogen blijven - tot voor kort lag die sluitingstijd op 0.00u. Volgens KHN voorkomt dit kroegentochten én levert het de horeca nog wat extra inkomsten op.

Demissionair minister Grapperhaus heeft toegezegd het OMT nog deze week om advies te vragen over dit alternatieve plan (NU.nl, 1.2), dat volgens KHN kroegentochten na 20.00 uur voorkomt, maar cafés en restaurants nog wat extra inkomsten garandeert. Als het OMT snel met het gevraagde advies komt, zou een besluit over dat advies al vrijdag tijdens de ministerraad besproken kunnen worden en eventueel zaterdag kunnen ingaan.

Dat is hard nodig, volgens Willemsen, omdat de schade voor de horeca met de huidige maatregelen oploopt "tot honderden miljoenen euro's per maand." Dat is dan ook de reden dat KHN nog een tweede eis op tafel legde: volledige compensatie voor de horeca. Over het nu voorgestelde pakket van steunmaatregelen van €1,3 miljard is KHN "zeer teleurgesteld". Dat moeten de horeca-uitbaters immers delen met sportverenigingen, culturele organisaties en landbouwbedrijven. Demissionair minister Blok zegde in het overleg toe de geëiste verruiming te zullen bespreken in de ministerraad.
Dit artikel afdrukken