Het kabinet laat de nachthoreca in ons land in de steek. Dat vindt Koninklijke Horeca Nederland (KHN) naar aanleiding van de verzwaarde maatregelen die de horecabranche vanaf 25 september moet gaan handhaven. Horecaondernemers willen de plannen van de overheid "keihard boycotten en saboteren", schrijft Het Parool (zie 4.5).

Naar verwachting maakt het demissionair kabinet morgen - dinsdag 14 september - tijdens een persconferentie officieel bekend dat de horeca vanaf 25 september een coronacheck-app-controle moet inbouwen in het ontvangen van gasten.

Zonder bewijs van herstel, vaccinatie of negatief testen, mag je niet binnen. Frankrijk kent sinds begin juli een soortgelijke maatregel, de pass sanitaire). Franse horecaondernemers zagen hun klandizie als sneeuw voor de zon verdwijnen en de omzet dalen met verliezen variërend van 20% tot 70%. Al weken achtereen demonstreren iedere zaterdag vele tienduizenden Fransen tegen de verplichte gezondheidspas. In Groot-Brittannië besloot de regering juist géén verplicht 'coronapaspoort' in te voeren (Huffington Post, 3.3).

De horeca voelt zich 'dubbel gepakt', nu nog altijd de deuren van de nachthoreca gesloten moeten blijven tussen 24.00 uur en 06.00 uur (MissetHoreca, 1.2) en het kabinet ook nog eens de steunmaatregelen voor de horecabranche stop wil zetten. Bij uitblijven van steun verdwijnt ook het draagvlak van ondernemers voor het handhaven van de maatregelen, verwacht KHN (Het Parool, 4.5). 'Keiharde sabotage' zou zelfs op de loer liggen.

KHN voelt zich het sterkst benadeeld ten opzichte van andere branches. "Er is al een personeelstekort en ondernemers willen geen mensen moeten weigeren", zegt KHN-woordvoerder Natasja de Jonge (RTL Nieuws, 4.6). Het verzwaren van de maatregelen voor de horeca door de toegangscontrole staat bovendien haaks op het loslaten van de anderhalve meter samenleving, wat ook op de planning staat voor 25 september. En dat terwijl slechts 2,5% van de besmettingen in de horeca plaatsvindt én de vaccinatiegraad in Nederland rond de 85% ligt (NOS, 4.3).
Dit artikel afdrukken