Al zeker 200.000 zelftests gingen over de toonbank sinds deze verkrijgbaar zijn bij de apotheek, zegt Aris Prins, voorzitter van apothekersorganisatie KNMP in het AD. BG Pharma, de brancheorganisatie van farmaceutische groothandels schat het aantal hoger in, zelfs rond de 300.000. Ook online is de vraag groot, zegt voorzitter Léon Tinke van BG Pharma.

Virologen en arts-microbiologen vrezen dat mensen na een zelftest toch gaan knuffelen, aldus het AD (3.1). Een zelftest zou schijnzekerheid creëren. "Hoe meer er getest wordt, hoe beter. Maar een negatieve test zou geen enkele consequentie mogen hebben’’, zegt arts-microbioloog Marc Bonten van het UMC Utrecht. Na een negatieve uitslag van de zelftest is het niet zeker dat die persoon ook echt geen corona heeft. "Als je die zelftest doet, is de betrouwbaarheid bij een negatieve uitslag zo’n 85 procent. Dat betekent dat van de honderd mensen die de test doen er mogelijk vijftien toch positief zijn. Volg dus altijd de coronaregels", benadrukt Prins dan ook in het AD (3.3).

Ongeschikt bij klachten
Bij een op de vijf mensen mét corona zal de test ten onrechte negatief uitslaan, schreef Maarten Keulemans vorige week al in de Volkskrant. Bij klachten moet je dus naar de teststraat en geen zelftest doen.
‘[Zelftesten] zijn niet bedoeld om te testen bij klachten’, luidt de tweede zin van een informatiefolder van de Rijksoverheid over de coronazelftest. ‘Zelftesten zijn bedoeld als extra zekerheid, voor mensen die geen klachten hebben.'

Die specifieke informatie mag dan te vinden zijn op internet, maar wordt je (nog) niet standaard verstrekt als je een sneltest koopt, bleek uit onderzoek van de Volkskrant. Op door de krant opgestuurde foto's van bijsluiters reageert het ministerie geschrokken en voortvarend. Fabrikanten zullen de bijsluiter aanpassen, "zodat helder is dat wie klachten heeft geen zelftest kan doen", aldus een woordvoerder van minister Hugo de Jonge. Het ministerie kaartte de zaak ook aan bij de brancheverenigingen van de apothekers, drogisterijen en supermarkten.

Volgens hoogleraar virologie en OMT-lid Marion Koopmans zijn de zelftesten wel in te zetten voor het krijgen van meer bewegingsruimte. "Alleen de vraag is of dit het juiste moment is, omdat het virus nog steeds flink rond gaat", aldus Koopmans. Ook zijn deskundigen bang dat mensen na een positieve zelftest niet meer naar de GGD gaan. Dan verdwijnt het overzicht op alle coronabesmettingen en gaat er geen bron- en contactonderzoek van start.
Dit artikel afdrukken