Moe? Uitgeblust? Ongemotiveerd? Je bent niet de enige. Na 18 maanden afwisselen tussen thuis en op kantoor werken is het percentage mensen dat tegen een burn-out aanzit gestegen met 9% tot maar liefst 52%, aldus het Amerikaanse Fastcompany (3.1).

Een remedie is er ook. In elk geval een activiteit die helpt: ga eten met je team, in de 'wilde natuur.' Allerlei onderzoek toont de voordelen aan van dit ogenschijnlijk simpele uitje op een mooie zomeravond.

Ten eerste versterkt het de band tussen collega's, in een tijd waarin tweederde van de mensen collega's ziet als vreemden waarmee ze weinig binding hebben. Samen eten in een mooie natuurlijke omgeving maakt dat mensen ontspannen en meer open zijn naar elkaar.

Ten tweede is buiten eten goed voor je fysieke en mentale gezondheid. Hiervoor is bewijs genoeg. Je cortisolwaarde daalt, al na enkele minuten in de natuur. Dat maakt weer dat je bloeddruk en je spierspanning dalen. Ook je hersenactiviteit neemt af.

Tot slot bevordert in de natuur zijn je concentratie.

Als het dan ook nog zo is dat samen eten maakt dat collega's beter samenwerken, dan lijkt het logisch dat we in de toekomst, mits de coronamaatregelen het toelaten, veelvuldig samen etende collega's zullen aantreffen, op groene plaatsen buiten, waar het maar aangenaam is.
Dit artikel afdrukken