Koffieschaarste dreigt als gevolg van corona nu Vietnam de strengste lockdown aller tijden (RTL Nieuws, 1.3) doorvoert.

Vorig jaar was er in Vietnam geen vuiltje aan de lucht. Het land greep voortvarend in en wist met strenge coronamaatregelen het aantal besmettingen in 2020 tot het onwaarschijnlijk lage aantal van 1.500 in het hele land te beperken. Tegen de deltavariant van het virus is echter ook Vietnam niet opgewassen. Onderwijl wreekt zich het tekort aan vaccins waar het land tot nu toe geen behoefte aan had. De teller van het aantal covidgevallen staat al op 450.000. In Ho Chi Minh City zijn strenge maatregelen van kracht. Het leger is ingeschakeld om mensen voedselpakketten te brengen, want ook voor een boodschap mogen de Vietnamezen hun huis niet meer uit.

En dat heeft fikse gevolgen. Zo dreigt de export van koffie stil te vallen. Vietnam is na Brazilië de tweede koffie-exporteur ter wereld, met name van Robusta-bonen. Het land levert meer dan 20% van alle koffie-importen in de EU, schrijft The Guardian (1.2). Doordat de haven gesloten is en ook de transportketen verstoord is, stokt de export. De Vietnam Coffee-Cocoa Association heeft er bij de regering op aangedrongen de maatregelen te versoepelen zodat de bonen wel naar de haven vervoerd mogen worden. Het probleem wordt nog verergerd door het wereldwijde tekort aan vrachtcontainers én de stijgende transportkosten.

Gaat de prijs van een kopje koffie dan ook stijgen? Dat zal nog nu meevallen, zegt Ibi Idoniboye, senior market analyst bij Mintec. "De meeste leveranciers hebben hun prijzen in halfjaarcontracten vastgelegd." Omdat ook Brazilië te kampen heeft met problemen (droogte en vorst), zullen de komende maanden bepalend zijn voor wat we volgend jaar voor een bakkie troost zullen moeten betalen.
Dit artikel afdrukken