Vandaag het nieuws van het weekend van 1 en 2 augustus. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

De afgelopen weken sprak de NOS met verschillende, buitenlandse, werknemers van slachterij Van Rooi Meat in Helmond (zie 1.1). Rode draad: de werknemers zijn bang om te melden dat ze Corona-klachten hebben en zouden zelfs instructies hebben gekregen om te liegen op hun gezondheidsverklaringen. Het openlijk melden van klachten zou het einde van hun arbeidscontract betekenen.


Sommigen durven wel te zeggen dat ze klachten hebben, maar kregen te horen dat ze gewoon moesten doorwerken. "Ik had verhoging en moest doorwerken. Die klachten heb ik drie tot vier weken gehad. Ik heb laten weten dat ik klachten heb, ik heb zelfs gevraagd om vakantiedagen, maar die kreeg ik niet", zegt een Roemeense werknemer.

Desgevraagd reageert mede-eigenaar Marc van Rooi voor de camera uiterst stellig: "We hebben maar één belang en dat is om de fabriek coronavrij te houden". Ja, natuurlijk deden ze wel eens een 'ererondje': als je visite krijgt haal je ook die drie dingen van aanrecht even weg. Maar verder "is het altijd even streng".De GGD en Veiligheidsregio zien in de bevindingen van de NOS aanleiding om direct nieuwe maatregelen aan te kondigen. GGD-medewerkers gaan onaangekondigde controles van de gezondheidsverklaringen uitvoeren.

1. Scheuren in de voedselketen

Toelichting ›

2. Angst en gezonder leven / eten

Toelichting ›

3. Onzekerheid

Toelichting ›

4. Individu versus samenleving: wie gaat voor?

Toelichting ›
Dit artikel afdrukken