Heineken past de receptuur aan van Newcastle Brown Ale, een van zijn meest geliefde bieren. Dit bruine bier is vooral populair in Groot-Brittannië en Noord-Amerika. Bierdrinkers daar maken zich ongerust.

Geen kankercola's
In de VS maken consumenten zich al een tijdje druk over de caramel-kleurstoffen die bekend staan onder de naam 4-methylimidazool (4-MEI). Ze worden gebruikt om dranken een bruine kleur te geven. Ze zitten niet alleen in bier, maar ook in cola. Het zou kunnen zijn dat 4-MEI gezondheidsrisico's met zich meebrengt.
Een studie uit 2007 zou hebben aangetoond dat 4-MEI tumoren veroorzaakt bij muizen. Voor de staat Californië was dat reden de stof kankerverwekkend te noemen.

EFSA: veilig
Aan onze kant van de Atlantische Oceaan loopt het niet zo'n vaart. Zowel de EFSA als EU-autoriteiten hebben al verschillende keren vastgesteld dat 4-MEI in de gebruikte toepassingen veilig is, een conclusie die overigens gedeeld wordt door de Amerikaanse evenknieën. Maar als het brede publiek daar anders over denkt, en consumentengroepen het stofje wantrouwen, is het lastig voor drankenproducenten daar niet aan toe te geven.

Geroosterde mout
Daarom kiest Heineken er nu net als Amerikaanse frisdrankenconcerns voor om het recept ook aan te passen. Dat kan ertoe leiden dat er smaakverandering optreedt en klanten gaan klagen dat ze hun oude vertrouwde (sinds 1927) Newcastle Brown Ale niet meer herkennen. Heineken stelt hen alvast gerust: "We zullen de specifieke kleur en smaak van Newcastle Brown Ale, die onze klanten zo waarderen, realiseren door het gebruik van geroosterde mout".

Fotocredits: 'Newcastle Brown Ale', Sean Davis
Dit artikel afdrukken