Het Hollandse Nieuwe-seizoen staat voor de deur. Vanaf woensdag 12 juni is de nieuwe haring weer verkrijgbaar. Noorse en Deense vissers zijn naarstig op zoek naar de traditionele Nederlandse vis. Helemaal soepel gaat dat nog niet, vertellen inkopers van de Nederlandse visbedrijven Seafood Parlevliet en Haasnoot Vis aan het AD. De kwaliteit is goed. Wel moeten de vissers dit jaar verder de zee op om de haring te vinden. Ook vallen de hoeveelheden nog wat tegen.

“Het lijkt wel het Sinterklaasjournaal, dan is het ook de vraag of het allemaal wel goed zal gaan”, aldus Guido van der Maaden van Seafood Parlevliet. “Het is schrapen om de juiste vis te vinden”. Martin Haasnoot laat weten dat de vissersboten ver de zee op moesten voor de haring. “Ze moesten ver stomen [varen, red.], wel 30 uur, terwijl dat normaal 15 tot 20 uur is.”

Maar mager is de haring niet. Beide bedrijven hebben het over vetpercentages tussen de 18 en 22%, wat vrij hoog is voor de eerste vangsten van het seizoen.

Op dinsdag 11 juni wordt het eerste vaatje Hollandse Nieuwe traditioneel in de Visafslag Scheveningen geveild. Dit jaar gaat de opbrengst van de veiling naar de Stichting Mag Ik Dan Bij Jou. De stichting staat ouders van kinderen met kanker financieel bij.

AD - Kwaliteit nieuwe haring is prima, maar de vangst valt nog tegen
  • Deel
Druk af