De eerste 9000 bordjes zijn al besteld door de hippe strandtent Mangos Beach Bar op Zandvoort. Vorig jaar ging Bloomingdale op Bloemendaal al voor. Ook is er belangstelling op het strand van Scheveningen. “Onze wegwerpbordjes van natuurbladeren zijn de trend van deze zomer”, zo voorspelt ondernemer Frederic Sanders van Hampi. En daar zou hij wel eens gelijk in kunnen hebben. Deze plates voor hapjes, broodjes, voor de bbq of voor een pannenkoek zijn prachtig. En ze kunnen in de groene bak, want ze zijn gemaakt van natuurlijke bladeren uit India. Daar kwam ABN-er Sanders op het idee toen hij ze zag op een huwelijksfeest van een vriend, waar 3000 mensen heerlijkheden van een lopend buffet opschepten. Worden deze bordjes niet slap, als er een vochtige salade op wordt geschept? Sanders: “Nee, de bordjes blijven stevig, ook wanneer er warme of vochtige gerechten in geserveerd worden. Ze zijn ook geschikt voor de ijskast, oven en de magnetron. In 2009 hebben wij ook een design collectie geïntroduceerd die volgens gastronorm afmetingen is samengesteld. De horeca kan er dus goed en professioneel mee werken.”
Wie van deze bijzondere Hampiproducts wil eten, moet naar Whoosah in Scheveningen of Paal 69 en de Cubaans aandoende Mangos Beach Bar in Zandvoort. Sanders: “Ook gebruikt Tommy Hilfiger onze bordjes voor al hun events en liggen ze bij Sissy Boy in de winkel.” Ze kosten daar tussen de 1 euro en de 1,50 euro per stuk. Sanders: “De horeca betaalt ons tussen de 25 en de 35 eurocent, bij een flinke afname. We hebben plannen om ze als eigen merk aan het winkelbedrijf te gaan leveren.”
bron: P+ webtip
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Niks naar hippe strand-gelegenheden Ailko;-).
Ik was vandaag met kleinzoon naar ,,De Insektenwereld,,Leens.Tot mijn verbazing of eigenlijk ook zo gek ook weer niet[eigenaar natuurliefhebber],de bordjes van palmblad.De bordjes die ik zag waren in een vierkante vorm.
Frederic, dat klinkt goed, je kunt bij de Nederlandse Coeliakievereniging NCV vragen hoe je aan een label komt. http://www.glutenvrij.nl/ Er is een leveranciersoverleg vanuit het bestuur.
@ lizet: het is zeker een belangrijk punt, maar tijdens de gehele productie komen er geen granen aan te pas. De Areca boom, waarvan de bladeren gebruikt worden is een palm soort en bevat geen gluten. Maar mocht je me kunnen doorverwijzen naar iemand dan hoor ik dat graag!
@ Nick: je kan mij sowiezo het een en ander vragen :-) De ondernemers met wie wij werken hebben vaak maar een paar machines staan. Deze hebben ze of zelf aangeschaft of ze huren ze van een wat grotere producent. De machines worden bediend door de vrouwen of mannen van de familie. En mochten er vragen zijn over eventuele kinderarbeid... In Kerala en Tamilnadu, waar de bordjes geproduceerd worden heeft de vakbeweging een sterke vinger in de pap. De misstanden waar India blijbaar zo bekend van is komen voor in de veel armere staten in het noorden en noord oosten. Kerela zelf is een van de rijkste staten met het hoogste opleidingsniveau van heel India!
Nick, besmettingsgevaar in glutenomgeving geproduceerde spullen altijd mogelijk, of contact tussen bord en eten, waarbij je ongemerkt iets binnen krijgt. Geen Coeliaak zal vrijwillig van borden eten, die niet 100 % glutenvrij zijn. Kun je beter een keurmerk halen bij de vereniging voordat je hier 1 op de 125 inwoners ongelukkig maakt. Of er op zetten: dit product bevat gluten.
Lizet: wil je die borden opeten, dan?
Frederic Sanders: Interessant. Het micro-ondernemerschap erachter vind ik ook het onderzoeken waard. Waar kom ik hier meer over weten?