Het dienblad. Bijna onlosmakelijk verbonden met de lunch in het onderwijs en het bedrijfsleven. In de Verenigde Staten wordt in vooral schoolrestaurants geëxperimenteerd met 'trayless eating'. Het is niet ondenkbaar dat Nederland gaat volgen.
De proeven hebben te maken met kostenbesparingen en het terugdringen van de voedselafvalberg. Die zal met de helft afnemen als dienbladen niet gebruikt worden, zo blijkt uit steekproeven. Daaruit bleek ook dat het bijna 350.000 liter water uit zal sparen.
Vooralsnog blijven de dienbladen nog wel aanwezig in de school- (en bedrijfs)restaurants van Sodexo in
'Alleen al de aantallen, op sommige universiteiten daar moeten 35.000 studenten worden gevoed', aldus Stok. 'Het is wel in om milieubewuste dingen over te nemen van onze collega's, maar dan moet er wel een vergelijkbare situatie zijn.'
Toch is het niet ondenkbaar dat een dergelijk proef in de (nabije?) toekomst gehouden zal worden bij Sodexo Nederland. 'Als er pilots succesvol verlopen, worden de ervaringen gedeeld en zo nodig volgen aanpassingen.'
Bron: missethoreca
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Een bedrijf dat z'n best doet om minder te verkopen... Hmmm, dat zie je niet vaak. Of is de besparing op de voedselafvalberg en spoelwater genoeg om het verschil te compenseren? Ik betwijfel het. Kortom, ik denk aan een wat late 1-april grap.
Een volstrekt onbegrijpelijk bericht: gaat het nou om het terugdringen van de afvalberg of om het terugdringen van de afwas?
Gooi alle merkartikelen (meestal verpakt) uit het schap en je bent een eind op streek. Van die producten leven cateraars echter voor een deel. Ik begrijp er dus niks van. Kan Misset iets duidelijker wezen in z'n reportages?
@Anila, Hier moet ik je even tegenspreken. In de cateringbranche worden die 'dienbladen/ vakkenborden' bijna niet meer gebruikt.
Een Amerikaanse tray is wat andera dan een NL dienblad, dat is over het algemeen een soort vakkenbord waarin het eten geschept wordt met een uitsparing waarin een hele grote beker past...
Als je dat bedenkt....valt er in NL niet veel eer te behalen zonder dienblad;-)
bij ons in zeeuws vlaanderen zijn er enkele zaken, die een 'family-brunch' zondags organiseren. zeer 'duurzaam'. ge loopt langs een bak sla-prut, een bak met warme prut, een bak met koude prut en een bak met voorgesneden stokbrood. Natuurlijk kan dat milieuvriendelijker en duurzamer. als ge nu eens van planken een lange trog timmert, gelijk bij de varkens vroeger, en ge geeft ieder een milieuvriendelijke biologisch afbreekbare slabbe... en dan gewoon per minuut slobberen afrekenen.
ik krijg steeds meer een degoût van dat soort zaken.