In een kort X-je liet ecomodernist en gelover in een betere wereld via kernenergie, groei en welvaart voor mensen Hidde Boersma weten dat hij werd geWOBd door Vincent Harmsen van Zembla.

Ik knipperde even met mijn ogen, want ken beide heren. De ene strijdt voor een wereld zonder bestrijdingsmiddelen. De andere gelooft in wereld met tech als heil. De laatste (Boersma) heeft daar een gig over met slowfoodactivist Joris Lohman dat ze the food fight noemen. Hidde Boersma schrijft onder meer voor De Correspondent en is volgens NRC-journalist Karel Smouter een 'uitstekende wetenschapsjournalist'.

Ik zag de mails in waarmee Harmsen meent mensen inzage te mogen vragen in de correspondentie die zij hebben gehad met Boersma. Vermoedelijk willen ze weten wie hem influisteren en financieren. Boersma vermoedt dat de actie tegen hem is ingeven door zijn inzet voor Crispr-Cas.Boersma gelooft in een andere wereld dan Harmsen. Boersma is van de hightech, maar is daarom nog geen heks die verbrand moet worden. Hij hoopt namelijk dat het beter is voor de mensheid. Harmsen zet ook de mensheid voorop en gelooft dat dat het beste kan zonder kunstgrepen. Dat zijn twee geloven. Maar is dat een reden om Boersma te cancellen? Heb het gewoon over je geloof. Wij doen dat hier met de Wat is ....?- serie.

Ik durf te zeggen: Trump is fout, maar Boersma en Harmsen zijn alletwee OK.

Toen ik hem belde, vroeg Boersma me of ik ooit een modernist een veldje met biologische gewassen had zien vernielen. Nee. Het geweld komt van de andere kant bevestigde meteen de Vlaamse tech-modernist Maarten Boudry (Universiteit van Gent) bij wie Harmsen mailwisselingen met Boersma opvroeg. Boersma ziet er de lelijkste vorm van cancelen in: totalitarisme. De ander moet verdwijnen.

Het is een beetje dom, zei Máxima. Ik vind het domweg een beetje triest.

Harmsen kan rechtens alleen WOB-verzoeken doen over correspondentie die contacten van Boersma via hun werkmail hebben gedaan en bovendien alleen als die werkmail van een overheidsinstelling is.

Dit artikel afdrukken