Halvering van het gebruik van bestrijdingsmiddelen in Nederland is mogelijk zonder dat de opbrengsten van gewassen daar onder lijden, stelt CLM vast. Volgens Greenpeace hebben supermarkten de taak om het daaruit resulterende schonere aanbod op hun schappen te nemen.
Greenpeace liet het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) ]onderzoeken of het mogelijk is het pesticidengebruik in Nederland te halveren met behoud van opbrengsten. Voor consumptieaardappelen, appels en tomaten blijkt dat per 2020 mogelijk te zijn. In deze gewassen wordt nu al 50% reductie gerealiseerd door de duurzaamst werkende telers, zoals Milieukeur en Schoon Water voor Brabant. Bij de aardbeienteelt in de volle grond lijkt de 50% reductie op korte termijn onhaalbaar.
Ketenpartner
Greenpeace zegt: Het onderzoek concludeert dat supermarkten een noodzakelijke impuls kunnen geven aan de verduurzaming van de teelt. Als ketenpartner van de telers staat hen een scala aan mogelijkheden ter beschikking, uiteenlopend van informatie/bewustmaking en bijdragen richting telers tot stellen van inkoopvoorwaarden. Eén van de meest effectieve maatregelen, beloning van duurzamere producten en productiemethoden, moet uit de markt komen, volgens het onderzoek. Dat kan in de vorm van een duurzaam certificaat als harde inkoopeis en/of een meerprijs.
Greenpeace roept daarom onder de noemer 'Red de bij, maak je supermarkt gifvrij' Jumbo, Albert Heijn en Lidl op zich in te zetten voor de bij. Kees Kodde van Greenpeace: "Dit onderzoek laat zien dat supermarkten de verduurzaming van de landbouw en het uitfaseren van bijengif een enorme push kunnen geven als ze duurzame telers belonen en een signaal aan de markt afgeven dat ze hun assortiment duurzame producten aanzienlijk willen opschroeven. Dat is de steun die duurzame telers nodig hebben.”
3 cent 'duurzaamheidsopslag'
Peter Leendertse van CLM vertelt hoe een dergelijke maatregel er uit kan zien: "Met een kleine duurzaamheidsopslag op de consumentenprijs (mits deze wordt doorgegeven aan de teler), ontstaat financiële ruimte voor verduurzaming. Door bijvoorbeeld een opslag van 3 eurocent per kilo consumptieaardappelen kunnen aardappeltelers de gewasbescherming verduurzamen op het niveau van Milieukeur. Dat betekent een fikse daling van het gebruik en vermindering van het aantal risicostoffen."
Afgelopen week schreef Kees Kodde van Greenpeace een opiniestuk waarin hij een actieve rol van de detailhandel bepleitte om de gewenste reducties te bereiken.
Dit artikel afdrukken
Ketenpartner
Greenpeace zegt: Het onderzoek concludeert dat supermarkten een noodzakelijke impuls kunnen geven aan de verduurzaming van de teelt. Als ketenpartner van de telers staat hen een scala aan mogelijkheden ter beschikking, uiteenlopend van informatie/bewustmaking en bijdragen richting telers tot stellen van inkoopvoorwaarden. Eén van de meest effectieve maatregelen, beloning van duurzamere producten en productiemethoden, moet uit de markt komen, volgens het onderzoek. Dat kan in de vorm van een duurzaam certificaat als harde inkoopeis en/of een meerprijs.
Greenpeace roept daarom onder de noemer 'Red de bij, maak je supermarkt gifvrij' Jumbo, Albert Heijn en Lidl op zich in te zetten voor de bij. Kees Kodde van Greenpeace: "Dit onderzoek laat zien dat supermarkten de verduurzaming van de landbouw en het uitfaseren van bijengif een enorme push kunnen geven als ze duurzame telers belonen en een signaal aan de markt afgeven dat ze hun assortiment duurzame producten aanzienlijk willen opschroeven. Dat is de steun die duurzame telers nodig hebben.”
3 cent 'duurzaamheidsopslag'
Peter Leendertse van CLM vertelt hoe een dergelijke maatregel er uit kan zien: "Met een kleine duurzaamheidsopslag op de consumentenprijs (mits deze wordt doorgegeven aan de teler), ontstaat financiële ruimte voor verduurzaming. Door bijvoorbeeld een opslag van 3 eurocent per kilo consumptieaardappelen kunnen aardappeltelers de gewasbescherming verduurzamen op het niveau van Milieukeur. Dat betekent een fikse daling van het gebruik en vermindering van het aantal risicostoffen."
Afgelopen week schreef Kees Kodde van Greenpeace een opiniestuk waarin hij een actieve rol van de detailhandel bepleitte om de gewenste reducties te bereiken.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
@Agnes: Wageningen pleit (behalve in zeer kleine kring voor agroecologie) vooral voor zgn -smart- of -precision- farming, dat houdt in, zo efficient mogelijk omgaan met je chemische legale middelen om je oogsten zeker te stellen, ja, daar zitten jullie wel erg ver van af daar, begrijp ik, maar ja, wat wil je, eerst al die traditionele op hun manier slimme boertjes die weinig schade aanrichtten en stad en land (op hun boerenmarkten en komenijswinkeltjes) voorzagen van aardappels, groente, fruit,vlees en zuivel, dan die boertjes van het land jagen en in monsterlijke flatgebouwen ophokken, en nu weer proberen dat land door oligarchen en die kleine boertjes van weleer te laten bewerken, dat leidt tot allerlei uitwassen natuurlijk, kan niet anders. Idd, landbouw is ook een vak, en verdient de nodige serieuze aandacht. Die Camix is net als atrazine een breed spectrum pre-emergent, dus werking lijkt op dat Karmex van mij (#59).
Dirk,
De buurman heeft geen hulpvraag.
De radioreclame beveelt elk half uur Camix van Syngenta aan.
Ik heb er geen verstand van.
Mijn punt is: er wordt onnodig veel gif gebruikt door ondeskundige mensen op niet levensvatbare 'bedrijven'. Dat vind ik zonde van het milieu, het geld en de tijd. Moeten we wat aan doen: landbouw serieus nemen als een vak, niet als een overlevingsstrategie.
Dat herken ik wel, dat spuiten met een apparaat op je rug, dat was standaard op een bedrijf waarvoor ik werkte in Mexico, spaarde veel geld uit, want ook schoffelaars werden daar duurder. Je moest je dan idd wel precies aan de voorschriften houden, anders werkte het niet, met name was dat zo bij Karmex toen, een Atrazine meen ik, dat je voor opkomst moest spuiten. Niet alle boeren doen dat goed natuurlijk, en als het Gramoxone of een contactmiddel is, kan het ook nog eens flink schade betekenen, vooral bij wind. Ik vraag me af of in NLse volkstuinen ooit herbicide gebruikt wordt, maar in datsja's en kleine veldjes bij jullie dus wel? Rattengif gebruiken heeft ook risico's, zulke zaken spelen bij ons niet meer (of wel zonder dat ik het weet?) maar bij jullie dus wel, begrijp ik. Als het om de buurman gaat, kun jij hem in ieder geval helpen (zelfs als je het zelf niet eens bent met het middel). Ik heb de beste herinneringen aan schoffelen, maar het moet niet te lang duren natuurlijk, en ook niet in de volle zon, dat zal mss een aantal hier (zoals Hendrik) nog nare herinneringen bezorgen! In Slowakije zag ik veel Coloradokevers in kleine veldjes, die had ik in NL nog nooit gezien (behalve op een entomologisch practicum), het gaat er daar dus wel ruiger aan toe dan bij ons, meer plagen? ziektes? ja, goede raad is soms duur! Wegvangen van kevers lijkt me op kleine schaal wel mogelijk, maar niet als het een halve ha is. Het punt is natuurlijk: voor moestuiniers en kleine boeren is geen onderzoek en geen voorlichting, die moeten alles zelf uitzoeken, helaas, helaas.
En nog iets: als die zgn nozzle niet goed afgesteld is of versleten, is al dat gespuit voor de vaak!
#51 Dirk, het beeld van de afwisselend schoffelende en lezende datschagenieter heb ik niet willen oproepen. Ik bedoelde, dat als wij geld over blijken re hebben voor beroepslezers/wetenschappers/schrijvers, dan misschien ook voor beroepsschoffelaars (van de schoffel met steel tot geavanceerde apparatuur van bijvoorbeeld de firma HAK Schoffeltechniek). Dat was terzijde.
Wat gifgebruik betreft heb ik meer vertrouwen in goed opgeleide vakmensen dan in te kleine 'bedrijfjes' van boeren tegen wil en dank. Ik zie het te veel om me heen. De coloradokevers kunnen ze met spuiten nog wel de baas, maar het onkruid in de aardappels en de mais is te moeilijk. Veel authentieke boertjes op een rammelende fiets met een verroeste rugspuit onderweg. Weer of geen weer. Middelen aangeschaft bij de fytofarmacie met als enige gebruiksaanwijzing een door de verkoper op de verpakking gekrabbelde verhouding: doe de inhoud van dit flesje in x liter water. Vaak klagen ze later dat het toch niet heeft gewerkt en moeten ze genoegen nemen met een bedroevende oogst. Standaardreactie: 'Is nou eenmaal zo, wat doe je eraan?'.
Afgelopen winter speelde op foodlog een discussie over genetische modificatie, meer speciaal bij de aubergine (brinjal) in India. Ik ben daar online dieper ingedoken en merkte middels youtube, dat die kleine meelijwekkende brinjaltelers er onfrisse praktijken op na houden. Er is een wereld te winnen met goed opgeleide boeren. Niet iedereen die een kastje kan timmeren is een timmerman en niet iedereen die een tuin heeft is een boer. Ook niet als hij/zij arm is en van die tuin moet leven. Sociaal weet ik het niet, maar gezondheid en het leefmilieu zijn gebaat bij professionalisering. Dat zegt wat mij betreft nog niks over groot- of kleinschalig.
Zag het nu ook, dank, idd waardige opvolgster dus, het daagde me langzaam weer, ik moet echt enkele keren hetzelfde horen voor het bij me beklijft, ben ik bang, leeftijd?? Dat belooft weinig goeds!