image
Bij gezonde voeding denken we meestal aan ons lichaam en zelden aan ons hoofd. Nieuw Brits onderzoek laat zien hoe belangrijk voeding is voor onze hersenen, zo langzamerhand het belangrijkste orgaan waarmee we in ons werelddeel ons dagelijks brood verdienen.

Het Verenigd Koninkrijk is zeer actief op het gebied van voeding. Jamie Oliver is populair omdat hij niet alleen een groot voorvechter is van lekker maar óók van gezond eten. En dat terwijl het Albion tot voor kort werd gezien als een ware culinaire woestijn van vies, vet en gekookt eten. Met alle hart- en vaatziekten van dien.

Inmiddels heeft het Engelse volk een flinke voorsprong op ons, waar het gaat om de voorlichting aan het publiek. De jongste stap is een even indrukwekkend als helder rapport van de Mental Health Foundation en Sustain, een organisatie die een betere vorm van landbouw voorstaat.
Wil je weten wat je moet doen om niet meer depressief te zijn, je beter te kunnen concentreren, geen Alzheimer te krijgen en, last but not least, geen kinderen met ADHD? Onverzadigde vetzuren én de juiste voeding voor onze hersenen, blijken de belangrijkste remedie. Belangrijkste schuldige: we eten het verkeerde voedsel dat door efficiënte landbouw-methoden beroofd is van de essentiële ingrediënten. Dat heeft alles te maken met de bouwstenen van onze hersenen. Ons moderne voedingspatroon zorg voor een imbalans tussen de intake van de onverzadigde vetzuren Omega-3 en 6. En dát zorgt ervoor dat onze hersenen letterlijk degenereren.

We zitten met 2 problemen. We eten verkeerd en áls we dan het juiste eten, dan bevat die voeding door moderne landbouwmethoden enerzijds onvoldoende bouwstoffen die we echt nodig en anderzijds teveel voor ons lichaam en onze hersenen giftige additieven.

Alzheimer, concentratie-gebrek, ADHD, schizofrenie en geheugenverlies – dé ziekten in de moderne psychische geneeskunde - worden verklaard vanuit deze ontwikkelingen. Tevens wordt aangegeven wat je zou moeten eten én vermijden. Het rapport is in twee versies te downloaden (zeer aanbevolen!):
-- in zijn volledige versie (uiterst leesbaar, ik las het als een detective)
- als verkorte versie

Je kunt ook het verslag op Foodnavigator.com eerst eens even bekijken.

Dit artikel afdrukken