Van de zuivelproducten die in 2016 op de Duitse markt geïntroduceerd werden, was 15% GMO-vrij. Dat meldt VMT op grond van de Global New Products Database van marktonderzoeksbureau Mintel. In 2016 droeg 44% van de melk een GMO-vrije claim. Voor yoghurt was dit 10%, gevolgd door boter (9%) en kaas (8%).

Volgens Mintel maakt het toenemend aantal GMO-vrije zuivelproducten consumenten "actief bewust" van het feit dat in de gangbare melkveehouderij GMO-voer gebruikelijk is. Met de claim 'GMO-vrij' kunnen zuivelproducenten zich dus onderscheiden binnen de gangbare zuivelmarkt, schrijft Boerderij. Dat GMO-vrije zuivel het juist in Duitsland zo goed doet, hangt ook samen met het feit dat in Duitsland de weerstand tegen GMO-producten het grootst is: 41% van de ondervraagde Duitsers is tegen GMO-producten, gevolgd door Frankrijk (40%), Italië (38%), Polen (32%) en Spanje (31%).

Van alle in 2016 in Duitsland geïntroduceerde zuivelproducten was 24% biologisch. Slechts 10% daarvan claimde ook het label GMO-vrij. De biologische landbouw wijst het gebruik van GMO’s weliswaar af maar kan (sporen van) GMO-vervuiling niet altijd uitsluiten.
Dit artikel afdrukken