Van de zuivelproducten die in 2016 op de Duitse markt geïntroduceerd werden, was 15% GMO-vrij. Dat meldt VMT op grond van de Global New Products Database van marktonderzoeksbureau Mintel. In 2016 droeg 44% van de melk een GMO-vrije claim. Voor yoghurt was dit 10%, gevolgd door boter (9%) en kaas (8%).

Volgens Mintel maakt het toenemend aantal GMO-vrije zuivelproducten consumenten "actief bewust" van het feit dat in de gangbare melkveehouderij GMO-voer gebruikelijk is. Met de claim 'GMO-vrij' kunnen zuivelproducenten zich dus onderscheiden binnen de gangbare zuivelmarkt, schrijft Boerderij. Dat GMO-vrije zuivel het juist in Duitsland zo goed doet, hangt ook samen met het feit dat in Duitsland de weerstand tegen GMO-producten het grootst is: 41% van de ondervraagde Duitsers is tegen GMO-producten, gevolgd door Frankrijk (40%), Italië (38%), Polen (32%) en Spanje (31%).

Van alle in 2016 in Duitsland geïntroduceerde zuivelproducten was 24% biologisch. Slechts 10% daarvan claimde ook het label GMO-vrij. De biologische landbouw wijst het gebruik van GMO’s weliswaar af maar kan (sporen van) GMO-vervuiling niet altijd uitsluiten.

Cécile Janssen
Word lid

Fijn dat je Foodlog leest! Dit artikel is gratis. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kan al vanaf €5,- per maand.


Dit artikel afdrukken