Het Britse bedrijf Ulrick & Short trekt aan de bel. Het ontwikkelt 'clean label' zetmelen, eiwitten, vezels en meel van tarwe, tapioca, mais, rijst en zoete aardappelen en wil volledig GMO-vrij te zijn. Dat blijkt steeds moeilijker.

In een artikel in FoodNavigator geven de ingrediëntenmakers aan dat het steeds lastiger wordt om gegarandeerd GMO-vrije ingrediënten te vinden. Dat heeft er vooral mee te maken dat de grote verwerkingsfabrieken niet in staat zijn de stromen honderd procent gescheiden te houden. Om op optimale capaciteit te kunnen werken, vullen deze bulkverwerkers hun grondstoffenvoorraden aan met granen van buiten de EU. "Het wordt steeds moeilijker om deze 'top-up supplies' apart te houden". De GMO-vrije granen lopen gewoon door dezelfde buizen en silo's als de wel genetisch gemanipuleerde soorten.

Consequentie van deze situatie is dat gegarandeerd gescheiden verwerkte grondstoffen duurder worden, zodat de prijzen voor voedingsmiddelenproducenten en consumenten gaan stijgen. Misschien wel zoveel dat mensen hun verzet tegen GMO opgeven: "Er komt een omslagpunt waarbij consumenten zeggen, als [GMO-vrij] zóveel gaat kosten, doe mij dan maar GMO.'"

Voor 'clean label' bestaat geen universele definitie, maar de grote lijn is wel duidelijk: zonder toegevoegde kunstmatige geur- of smaakstoffen, 100 procent natuurlijk, E-nummervrij, ambachtelijk, volgens eigen recept, zonder conserveringsmiddelen. En voor sommigen dus ook GMO-vrij.

Fotocredits: gasdub
Dit artikel afdrukken