Voedingswetenschappers vonden uit waarom dat zo is. Het zit niet alleen tussen onze oren maar heeft alles te maken met onze smaakpapillen én de temperatuur.

Bij hogere temperaturen is het vetgehalte in kaas beter 'merkbaar'. De kaas smaakt dan romiger, hartiger en rijker en ons centrale zenuwstelsel reageert, of dat nu door evolutie is of door aangeleerd gedrag, positief op vet voedsel.

Ook blijkt uit Nederlands onderzoek (uit 2005) naar de romigheid van toetjes, zoals vla, dat proefpersonen 'zachtere toetjes' aantrekkelijker vinden.

Gesmolten kaas lijkt qua textuur op vla en dus zou de combinatie van warme gesmolten kaas, die de tong omhult en de zachte textuur datgene wat de smaakpapillen registreren kunnen versterken. De hersenen krijgen dan een extra sterk signaal van 'lekker' door.

Er is nog een reden dat we gesmolten kaas lekkerder vinden: er komen bij het verwarmen verschillende vluchtige stoffen vrij die in koude kaas opgesloten blijven zitten in de vaste vorm. Maar let op: niet iedere kaas smelt op dezelfde manier. Elke kaas smelt anders "door de verschillende thermodynamische eigenschappen van de caseïnestructuur [een eiwit dat voorkomt in kaas en zuivel]".

Als kaas smelt, treden chemische veranderingen op. De eiwitten en vetten breken af en worden vloeibaarder, vaste vetbolletjes worden vloeibaar en dit zorgt voor een zachtere textuur en mondgevoel," aldus Well+Good.

En vergeet één ding niet: meestal eten we gesmolten kaas met andere producten die we als lekker ervaren. Denk aan pasta, fondue, tosti, pizza.... De smaakassociatie en de smaakversterking van de ingrediënten die met de gesmolten kaas worden gecombineerd zouden zomaar een versterkende rol kunnen spelen.
Dit artikel afdrukken