ForFarmers is voortgekomen uit zo'n 100 kleine coöperaties. Eind vorige eeuw leken zij een sombere toekomst tegemoet te gaan, omdat de Nederlandse veestapel kromp en de mengvoederbedrijven meekrompen. "Maar door de handen ineen te slaan, is het bedrijf uit Lochem een trotse Europees marktleider geworden met een afzet van 9,1 miljoen ton diervoer", schrijft De Telegraaf. "De netto-omzet bedroeg vorig jaar ruim €2,2 miljard. Het bedrijf heeft 2.370 medewerkers in dienst en productievestigingen in Nederland, België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk."

'Principekwestie'
Niet alle leden zijn het eens met de beursgang. Op BNR zegt melkveehouder Koen Bolscher, bestuurslid van belangenvereniging Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK), juist vanwege de beursgang weggegaan te zijn bij ForFarmers. "De coöperatie is opgericht om vanuit het gezamenlijk belang het individuele belang te dienen. Met deze beursgang zijn wij van mening dat in feite het individuele belang boven het gezamenlijke belang wordt gesteld en daarmee het collectief wordt ondergraven." Hij vervolgt: "Het wordt nu een winstgedreven organisatie waarin de kans in ieder geval bestaat dat dat soort drijvers minder prominent aanwezig zijn. Zodoende houd je een bedrijf over dat eigenlijk alleen maar druk is voor zijn aandeelhouders en niet meer boeren als core business heeft."

Volgens Bolscher zijn er meer leden die bezwaar hebben gemaakt, maar heeft de ledenraad desondanks tot de beursgang besloten. "Dit is toch een makkelijke manier om in ieder geval tijdelijk weer aan liquide middelen te komen."
Dit artikel afdrukken