In China wordt nu echt zichtbaar dat mensen meer en meer vlees gaan eten.Voor het eerst in de geschiedenis produceert het land meer maïs dan rijst. Dat betekent dat het land van menseneten op veervoer omschakelt.
Het Amerikaanse ministerie van Landbouw voorziet dat in China dit seizoen 208 miljoen ton maïs geproduceerd gaat worden en 204 miljoen ton rijst. De wereldwijdconsumptie van maïs bedraagt 863 miljoen ton en gaat voornamelijk door de maag van dieren.
De Boerderij legt de koppeling met de toenemende vleesconsumptie in China. In tien jaar is de consumptie van pluimveevlees daar met 300 procent toegenomen, van rundvlees met 155 procent en van varkensvlees met 85 procent. In de Verenigde Staten steeg de vleesconsumptie van kip in diezelfde tien jaar met 45 procent, van rundvlees met 3 procent en van varkensvlees met 6 procent. De maïsproductie wereldwijd lijkt vooral tred te houden met die van kip en steeg in de afgelopen tien jaar met 38 procent.
Een van de reacties bij het artikel stelt: "In China ligt een nobele taak voor de PvdD nu het nog niet te laat is en de Chinezen nog niet verslaafd zijn aan vlees." Zodra het mensen economisch wat beter gaat, willen ze doorgaans vlees op hun bord. Ligt dat aan ons geld en het verkrijgen van status of aan onze aard?
Fotocredits: rice and maize fields, Pen Araneae
Dit artikel afdrukken
De Boerderij legt de koppeling met de toenemende vleesconsumptie in China. In tien jaar is de consumptie van pluimveevlees daar met 300 procent toegenomen, van rundvlees met 155 procent en van varkensvlees met 85 procent. In de Verenigde Staten steeg de vleesconsumptie van kip in diezelfde tien jaar met 45 procent, van rundvlees met 3 procent en van varkensvlees met 6 procent. De maïsproductie wereldwijd lijkt vooral tred te houden met die van kip en steeg in de afgelopen tien jaar met 38 procent.
Een van de reacties bij het artikel stelt: "In China ligt een nobele taak voor de PvdD nu het nog niet te laat is en de Chinezen nog niet verslaafd zijn aan vlees." Zodra het mensen economisch wat beter gaat, willen ze doorgaans vlees op hun bord. Ligt dat aan ons geld en het verkrijgen van status of aan onze aard?
Fotocredits: rice and maize fields, Pen Araneae
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Piet, dank! Je commentaar laat zien hoe selectief waarnemingen kunnen zijn.
2 ontwikkelingen die gerapporteerd worden in de Chinese media:
- rijst wordt vanuit de regering uitgefaseerd richting Myanmar. Voor de teelt van rijst wordt te veel water nodig geacht. Water is schaars in China. Myanmar kan zijn potentiële rijstproductie nog erg opvoeren. Vandaar grote investeringen vanuit China in de rijstproductie van Myanmar.
- om onder andere speculatie op de woningmarkt tegen te gaan moet de hoeveelheid agrarisch land stabiel blijven. Dit wordt strak gecontroleerd. Vele gebieden zijn slechts geschikt voor winterteelt van tarwe , gevolgd door een korte teelt van mais richting zomer / herfst. Daarom wordt er nu veel meer mais aangeplant dan voorheen. Prijzen zijn erg laag. Veel van deze productie gaat inderdaad richting de veeteelt, maar die prefereert een betere eiwitbron zoals soja.
De relaties / conclusies die de Boerderij legt zijn in ieder geval niet gebaseerd op de officiële publicaties van de Chinese overheid ...
Wouter, er zijn m.i. weinig Chinezen die zich dat afvragen. We weten uit ervaring dat bij economische voorspoed de consumptie van vlees per capita toeneemt en in veel gevallen fors toeneemt. Interessant is de vraag hoe dat komt. Is daar gewoon een ordinaire verklaring voor of is er een onderbewuste drang naar het eten van vlees als bron van eiwitten zoals Jack al eens eerder heeft betoogd? Ik denk dat mensen maar zeer beperkt bewust of onderbewust kiezen voor een gezonder dieet. Ik denk meer dat we ten eerste vlees heel erg lekker vinden en ten tweede in een maatschappij met economische voorspoed door efficiëntere productie vlees relatief goedkoper en beter beschikbaar wordt. Kijk naar Nederland waar we geëvolueerd zijn van het slachten van een varken in november naar tien snackbars per straat in pakweg zestig jaar. In die tijd steeg onze consumptie van 50 kg pp pj naar meer dan 85. Voor dat varken werd een heel jaar gewerkt, er werden aardappelen voor gekookt, etensresten verzameld en uiteindelijk werd het kostbare bezit geslacht en opgegeten. Nu koop je op elke straathoek voor een paar euro een hamburger. Die toegenomen beschikbaarheid heeft m.i. grote invloed gehad op ons dieet. De Chinezen gaan hetzelfde meemaken, van een varken in hun achtertuin naar massale productie en beschikbaarheid voor relatief lage prijzen. Hun consumptie ligt op dit moment op die van ons in 1955. Wat nu wel of niet gezond is interesseert niemand daar, iedereen wil gewoon gebakken spek eten.
En vlees is gezonder dan granen.
Ik geloof niet dat vleesconsumptie te maken heeft met status of aard. We vinden vlees gewoon erg lekker en zodra we het kunnen betalen willen we er meer van, "simple as that".