3
Fotocredits: Ananas met kroon, Adolfo Teran

Flash Dagelijkse KostAnanas mét of zonder?

De Britse supermarktketen Sainsbury’s gaat ananas zonder bladeren verkopen. De supermarkt zegt dat consumenten ze toch weggooien, waardoor een afvalberg van 700 ton per jaar ontstaat. Dan kun je maar beter die consumenten voor zijn en de bladeren eerder in de keten verwijderen. Dat doe je in het land van herkomst. Daar kunnen ze een nuttig doel dienen, bijvoorbeeld als veevoer. Bovendien kunnen ananassen zonder bladeren efficiënter verpakt worden. Dat spaart transportkosten en scheelt CO2 uitstoot.

Ananassen zonder kroon hebben ook minder kans om schadelijk ongedierte bij zich te dragen. Dat komt immers voornamelijk mee met de kronen die moeilijk schoon te maken of ontsmetten zijn.

Sainsbury’s is niet de eerste met dit idee: Nature & More begon er een decennium geleden al mee. EVMI schreef toen dat de vrucht ook nog eens langer houdbaar is door het verwijderen van de kroon.

Een onderzoek uit 2017 laat het tegenovergestelde zien. Het verwijderen van de kroon zou tot bruining leiden. De onderzoekers concludeerden dat behoud van de kroon tot in de winkel ananas langer houdbaar maakt.

The Guardian - Pineapple loses its crown: Sainsbury?s sells leafless version to cut waste, 4 nov 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Astrid Spijkers
  • #3
  • 21 feb '24
  • 12:00

Juist door de kroon kun je zien of de ananas vers is, als het blad nog groen is, is die goed, is/zijn de bladeren aan het verkleuren of al bruin, dna beter niet kopen. Zonder die kroon kun je dat als klant zijnde dus echt niet zien, wie weet hoe lang die dingen dan ergens liggen?

Fréderique Pruim
Fréderique Pruim Redactie Foodlog
  • #2
  • 21 feb '24
  • 11:21

Ook Albert Heijn gaat kroonloze ananassen verkopen. Daarmee is het de eerste Nederlandse supermarkt die ananassen kroonloos verkoopt, aldus Albert Heijn.

Volgens Albert Heijn zelf passen er nu bijna 5000 ananassen meer in een zeecontainer, wordt 20% van de kronen in het land van herkomst opnieuw geplant en wordt 80% verwerkt tot compost voor de plantage. In totaal zou Albert Heijn zo 30% CO2-uitstoot besparen.

In tegenstelling tot het onderzoek uit 2017 zegt Albert Heijn dat de kroonloze ananassen dezelfde kwaliteit en versheid hebben als ananassen met kroon.

Astrid Spijkers
  • #1
  • 4 nov '23
  • 8:18

Het laatste stukje (onderzoek 2017) is meteen waar ik aan denk. Met de bladeren verwijderen kun je de vrucht beschadigen, vooral als ze nog heel vast zitten. Tenzij ze gewoon kort afgeknipt worden en er nog een deel gewoon in de top vast blijft zitten?
Maar of het nuttig is? Als het door mensenhanden gedaan wordt crëeer je wel weer werk.............

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.