Er zouden naast streepkroducten, dus ook streeksmaken zijn. Echt waar? Staat hier niet gewoon, dat mensen gewend zijn aan wat ze gewend zjin?

Britse onderzoekers – waaronder een adviseur van sterrenchef Heston Blumenthal - hebben vastgesteld dat smaak regio-gebonden is, net als bijvoorbeeld dialecten van een taal. De regio bepaalt wat mensen lekker vinden en hoog waarderen, en welke smaakpapillen op de tong het meest actief zijn.Voor een belangrijk deel is de (culinaire) geschiedenis bepalend voor wat mensen wel en niet lekker vinden in een bepaalde regio van het land.

Het onderzoek
Dit zijn enkele van de resultaten uit het onderzoek dat aan de University of Nottingham is verricht. Voedselpsycholoog Greg Tucker deed samen met Andy Taylor (adviseur van Heston Blumenthal) dit onderzoek onder 13 duizend mensen. Zij stellen dat smaak bepaald wordt door onze genen en wordt beïnvloed door onze opvoeding en kennismaking met smaken.

Smaaksensaties
De onderzoekers vergelijken de verschillen in smaak over de regio’s met die van dialecten. Ook daarin worden accentverschillen tussen regio’s duidelijk, bijvoorbeeld op waar de klemtoon wordt gelegd of hoe dingen worden uitgesproken. En op deze manier ontwikkelen mensen in verschillende regio’s ook verschillen in gevoeligheid van de zintuigen om verschillende smaaksensaties waar te nemen. En het liefst blijven ze deze ook activeren.

Voorbeelden
In het Noordoosten van Groot-Brittannië bijvoorbeeld, wilden de arbeiders in de industrie graag eten wat snel voldoening gaf. En nog houden mensen in die regio daar met meeste van eten dat de smaakpapillen voor op de tong stimuleert. Schotten houden daarentegen meer van rijke en romige smaken die de de smaakpapillen achter op de tong stimuleren. In het Zuidwesten is men het meest dol op zoete smaken.


bron: koken.blogo.nl
Dit artikel afdrukken