Aquacultuur is een sterk groeiende bedrijfstak. De kweek van zoetwatergarnalen vindt vaak plaats in rivieren en meren waar de slak voorkomt. Het idee is dat jonge garnaaltjes worden uitgezet in die wateren, vervolgens de slakken eten, en geoogst worden als ze de juiste grootte voor de handel hebben bereikt.
Niet alleen de garnalenbranche kan van de voorgestelde aanpak profiteren. Het scheelt ook in milieuimpact doordat er minder bestrijdingsmiddelen nodig zijn tegen de slakken. Het uitzetten van garnalen herstelt bovendien de populatie van garnalen waar die door de aanleg van dammen verdwenen is.
Maar vooral neemt het aantal besmettingen af. Jaarlijks worden 250 miljoen mensen wereldwijd besmet door de parasiet en sterven er 200.000. De maatschappelijke winst kan groot zijn, zegt een onderzoeker tegen Eurekalert. “Armoede en schistosomiasis gaan hand in hand. Het is bekend dat besmetting met de parasiet de groei en verstandelijke ontwikkeling van kinderen verstoort en volwassenen belemmert te werken, wat weer de armoede versterkt.”
De studie verscheen in het vakblad Nature Sustainability.
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Wanneer ik bijgevoegde link lees ben ik niet helemaal onbevreesd, met name voor de werkers ter plaatse.
Bilharzia
#1
100% gelijk, Nick.
Ook al omdat, - als het opruimen van slakken producttechnisch goedkoop is -, ik vrees dat de hoogste betalers gezocht worden. En die zitten niet daar.
Colruyt had de laatste jaren, vanwege haar zware eisen, regelmatig de ingevroren 'scampi's' in de ban. Was wel eens lastig.
Voordien incl. in schaal en incl. het spijsverteringskanaal (het is aan de klant dat wel of niet te verwijderen, maar als je ze met de schaal bakt of grilt wordt dat moeilijk gepeuter), en nu dezelfde categorie scampi met in de lengte richting een opengesneden schaal en het verwijderde kanaaltje.. Heeft (food approved-desinfection ?) wel minder smaak.
Ik vrees inderdaad dat ook het bilharza-kanaaltje bedreigend kan zijn.
Bilharzia prawns..
Het gaat natuurlijk niet alleen om het beestje, maar ook de totale hygiëne er omheen. Ik vrees/hoop, dat ze sowieso niet de EU in komen..
Ook niet onder de neo-liberale kreet; "It's sustainable...!"
De handel stort zich inmiddels harder op geclaimde 'duurzaamheid', dan de klant eist en de waarheid tolereert..
[Gisteren op Canvas (we kijken vrijwel nooit naar de NOS vanwege slechte journalistiek en veel junk), een aangrijpende docu van "Green Warriors" over de Citarum-rivier in Indonesië, de smerigste rivier ter wereld waarmeer dan 35 miljoen mensen voor hun watervoorziening afhankelijk van zijn. Schokkend. Onvoorstelbaar... En dan heet Indonesië 'verder' te zijn als tal van Afrikaanse en andere Zuid-Oost Aziatische landen]
Ik las het ook. Maar de bedoeling is dat de mensen daar zelf de garnalen eten, niet wij. Dat lost ook nog een probleem of vijf op.