De EU produceert jaarlijks 1 miljard regenboogforellen tegen 4 miljard kippen en 440 miljoen zalmen. Dat zegt L214, de Franse dierenwelzijnsorganisatie die regelmatig met een filmcamera stallen binnendringt.

Na Noorwegen, Denemarken en Italië is Frankrijk de Europese nummer vier in forellenkweek. Reden voor L214 om aandacht te vragen voor de omstandigheden waaronder in Frankrijk 180 miljoen forellen, 30.000 ton vis, gehouden en geslacht worden.

In een - deels met een onderwatercamera opgenomen - video laat L214 zien hoe het er op een forellenkwekerij van het grote kweekbedrijf Aqualande aan toe gaat. De vissen worden in betonnen bakken gehouden. Ze zitten dicht op elkaar in troebel water. Door de jonge visjes speciaal voer - met hormonen - toe te dienen, verzekeren de kwekers zich van uitsluitend 'vermannelijkte' vrouwtjes, die steriel zijn. Zieke vissen worden niet verzorgd en ze worden onverdoofd geslacht. Dat geldt ook voor biologische dieren.



De Fransen zijn de afgelopen jaren meer forel - en minder zalm en minder vlees - gaan eten. L214 wil met de video de aandacht vestigen op het stille leed van de forel en Fransen ertoe overhalen minder forel te eten. Het filmpje gaat gepaard met een oproep tot een parlementair onderzoek naar de praktijken bij Aqualande en de viskweek in het algemeen.

Oproep tot wetgeving tegen onverdoofde slacht
Ook de internationale dierenwelzijnsorganisatie Compassion in World Farming (CIWF) komt met een video, gekoppeld aan een oproep aan de Franse minister van Landbouw om op Europees niveau een einde te maken aan de onverdoofde - wrede - slacht van vissen. CIWF wijst er op dat vissen gevoel hebben en dat er slachtvriendelijke methoden zijn, zoals elektrisch of mechanisch verdoven. Daar moet volgens CIWF zo snel mogelijk in de hele sector werk van gemaakt worden.



Dit artikel afdrukken