Kwik is een giftig metaal dat door uitstoot van kolencentrales en vervuilende pesticiden in oceanen terecht komt. In binnenwateren nemen vissen het op in de vorm van methylkwik. De WHO noemt kwik in de top 10 van de chemische stoffen die de volksgezondheid bedreigen. Methylkwik kan neurologische schade veroorzaken aan het zenuwstelsel en de ontwikkeling van de hersenen bij foetussen verstoren.
Dit is een perverse maatregel, waarvan alleen de visindustrie profiteert; en wel ten koste van de gezondheid van consumenten, zegt foodwatchDe Europese Commissie baseert de nieuwe richtlijnen op de hoeveelheid kwik die daadwerkelijk in vissen aanwezig is en de hoeveelheid vis die mensen eten. Wie dan constateert hoeveel kwik mensen binnenkrijgen, moet - zegt de EC - concluderen dat er geen gevaar voor de volksgezondheid is.
De EC staat een hoger maximum kwikgehalte toe voor sterk vervuilde vissoorten. De norm voor licht vervuilde vissen gaat daarentegen omlaag. Kleinere vissen voldoen nu ook al aan de nieuwe richtlijnen, terwijl de verhoging bij grotere vissen tot een grotere inname van kwik zal leiden. De EU lijkt de normen te verlagen om vis wettelijk niet oneetbaar te maken én niet alleen jonge en kleine vis weg te vangen.
Jurjen de Waal van foodwatch zegt: “Ze gaan regelrecht in tegen de wetenschappelijke consensus dat kwik heel giftig is en zo min mogelijk in ons voedsel terecht moet komen“. Hij vervolgt: “Dit is een perverse maatregel, waarvan alleen de visindustrie profiteert; en wel ten koste van de gezondheid van consumenten“.
foodwatch start een emailcampagne tegen de plannen. De Europese Commissie moet het probleem bij de kern aanpakken. “In plaats van te sjoemelen met de maximumwaarden van kwik in vis zou de Europese Commissie (EC) werk moeten maken van het falende industrie- en milieubeleid waardoor kwik onze wateren vervuilt”, aldus foodwatch.
Op 21 september bespreekt de betrokken adviescommissie van de EU de huidige voorstellen.
Wie vind jij gelijk hebben: de EC omdat er niet alleen jonge vis moet worden gevangen of foodwatch omdat onze gezondheid voor alles gaat?
Fotocredits: 'The bottom of the trap', Derek Keats
Op 30 november krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik denk dat we weinig keus hebben als we nog willen genieten van een stukje vis. Onze honger naar vis en andere zeedieren is groter dan de zee kan voortbrengen op dit moment. Volgens het rapport van Living Blue Planet is het zeeleven in 40 jaar tijd gehalveerd. Dan is het logische dat de EU een hoger kwik gehalte gaat toelaten om aan de groeiende vraag te voorzien.
Vissen welk van groot belang zijn voor de commerciële visserij kennen de grootste achterstand op dit moment. Ondanks de gezonde vetzuren in vis. Denk ik dat we als consument nu een bewustere keuze moeten maken door opzoek te gaan naar alternatieven. Anders is het te laat en dan komen er pas echt problemen.
Handelsbelangen hebben meer prioriteit dan volksgezondheid blijkt maar weer. Ten tijde van de kernramp in Fukushima zijn de normen voor radioactiviteit in vis ook verhoogd.
Heb je gelijk in Dick, maar het is, als je naar het beleid van de EC kijkt wel weer aan de consument om in opstan te komen, wetenschappers luisteren ze bijkbaar niet naar?
Eigenlijk vrij krankzinnig om leken te vragen of "een beetje meer kwik best kan".
De EC-linkjes hierboven verwijzen naar een stuk uit 2004, de foodwatch-linkjes werken niet.
In het EC-linkje uit 2004 wordt zwangeren, borstgevende moeders en jonge kinderen aanbevolen om wekelijks niet meer dan eenmaal 100 gram "large predatory fish" te eten:
"Women who might become pregnant, women who are pregnant or women who are
breastfeeding should not eat more than one small portion (<100g) per week of large
predatory fish, such as swordfish, shark, marlin and pike. If they eat this portion,
they should not eat any other fish during this period. Also, they should not eat tuna
more than twice per week. Parents should be aware that this advice also applies to
young children. Consumers should also pay attention to any more specific advice
from national authorities in light of local specificities. "
Het is volstrekt onduidelijk op basis waarvan deze maximale kwikintake niet "een beetje", maar zelfs verdubbeld zou dienen te worden, anders dan belangenbehartiging van de visserij.
Het Voedingscentrum adviseert zwangeren om helemaal geen roofvis te eten, onder verwijzing naar een EC-uitgave uit 2006.