image

De Engelse Food Commission maakt op haar website melding van een onderzoek naar de minerale voedingsstoffen in zuivel en vlees. De conclusie is even schrikken: sommige mineralen in voeding zijn in vergelijking met met 60 jaar geleden met meer dan 70% afgenomen!
Gemiddeld blijkt de hoeveelheid ijzer in 15 verschillende soorten vlees te zijn gedaald met 47%. Dit mineraal is van belang voor ons energie-niveau, het onderhoud van ons ‘harde’ lichaamsweefsel (van botten en kraakbeen tot tandvlees), de omzetting van beta-caroteen in voor ons lichaam bruikbare vitamine A en de vorming van rode bloedlichaampjes. Kalkoen blijkt zelfs tot 80% minder ijzer te bevatten.

Koper en magnesium blijken eveneens een daling te laten zien van respectievelijk 60 en 10% gemiddeld. In geval van kaas beweegt de daling in magnesiumgehalte zich tussen de 40 en 70%. Koper is van belang bij de bescherming van ons lichaam tegen vrije radicalen en magnesium als bouwstof van botmateriaal en de werking van enzymen die voeding omzetten in energie.
Ook calcium blijkt in een dalend trend te zitten. De meeste dramatische meting ligt op een calciumverlies van 70% in Parmezaanse kaas.

Onderzoeker en voedingsspecialist David Thomas concludeert dat we ouder worden dan ooit en meer dan ooit toegang hebben tot zeer uiteenlopende voeding maar .... dat de voedingswaarde van wat we eten slechter is dan ooit.
Hij ziet de combinatie van het feit dat we steeds ouder kunnen worden (door welvaart en onze voortschreidende medische technieken) en de slechte kwaliteit van onze voeding als een zorgelijke combinatie. Zelfs het eten van produkten die de voedingsinstanties aanbevelen, bijkt onvoldoende om onze gezondheid op peil te houden. Mineralen zijn nl. van vitaal belang voor zowel onze lichamelijk gezondheid als onze mentale.

Thomas ziet de druk op primaire voedingsproducenten (de boeren) als belangrijkste verantwoordelijke: het moet allemaal steeds goedkoper, met als gevolg dat het land en de dieren worden uitgeput. Hij vermoedt dat intensieve landbouw debet is aan de geschetste situatie.

Foodnavigator maakt van één en ander melding onder de kop ‘Dalende mineraal-niveau’s zorgen mogelijk voor een voedingscrisis in Engeland’. Dat stemt niet vrolijk.


Dit artikel afdrukken