Omdat de FSA, het Engelse equivalent van onze NVWA, onder vuur lag rond de paardenvleesaffaire gaf de Engelse organisatie een onafhankelijk commissie de opdracht uit te zoeken hoe de organisatie is opgetreden, hoe het speelveld eruit ziet en wat er verbeterd kan worden om dergelijke grootschalige fraudes (1 op de 20 onderzochte producten in de EU bleek paardenvlees te bevatten terwijl het daar niet in hoorde te zitten) te ontdekken.

Volgens Food Navigator was de commissie onder leiding van professor Pat Troop niet mals in zijn oordeel. Trooper vond het 'concerning' dat een zo grote fraude met een zo grote vertakking in alle schakels van de keten onder het wakend oog van de autoriteiten heeft kunnen plaatsvinden.

De website van de FSA meldt dat de organisatie actie gaat nemen op vier niveaus:
- Improving Intelligence (de juiste mensen moeten de juiste vragen kunnen stellen vanuit begrip voor wat er speelt)
- Major Incident Plan (het huidige calamiteitenplan is niet robuust genoeg; de paardenvleesaffaire heeft ernstige gaten laten zien)
- Clarity of Roles (er is nadrukkelijke samenwerking nodig met politie en onderzoeksinstellingen, het onderzoek moet gericht zijn op het verschaffen van helderheid aan consumenten)
- Powers (de FSA heeft de juiste bevoegdheden nodig om doortastend op te kunnen treden in samenwerking met alle betrokkenen).
Dit artikel afdrukken