Etentjes bij nieuwe buren, brengen nieuwe smaken op de tong. De gastvrouw serveerde een bijzondere gelatine pudding op basis van haar laatste twee potten pruimenjam; ze maakte die jam ieder jaar met verrukkelijke pruimen uit de tuin van haar schoonmoeder. Die is nu dood en de pruimenbomen ook want de nieuwe eigenaar van huis en gaard liet alle vruchtbomen meteen omzagen.

Een troost is dat dit verrukkelijke nagerecht ook gemaakt kan worden met de stevige, kleine paarsblauwe pruimen die puntig toelopen. Ze zijn in september tot ver na half oktober verkrijgbaar bij goed gesorteerde Turkse winkels. Deze blauwe pruimen lijken op kwetsen, ze hebben stevig vruchtvlees en ontwikkelen hun smaak tijdens het koken. De schilletjes vindt je niet meer terug in de compote wat bij andere pruimen soms wel het geval is, zeker bij die extra grote bolronde knalrode pruimen die Turkse en Marokkaanse winkels verkopen. Die moet je ontdoen van hun schilletje alvorens ze te koken en/of te eten. Neem ook niet de waterige blauw-rode Victoriapruimen waar Nederlanders dol op lijken te zijn. Zijn er geen platte perziken verkrijgbaar, gebruik dan het vruchtvlees van een middelgrote ronde perzik.

blauwe pruimen florine boucher


Frisse vruchtencompote in gelei
Voor 6 personen:
 • 375 gram puntige blauwe pruimen
 • 2-3 platte perziken, afhankelijk van hun grootte
 • 50 gram suiker
 • 1/2 biologische citroen
 • 3/4 dl droge witte wijn
 • 2 1/2 dl vlierbloesemsiroop (bio-winkels en Dille & Kamille)
 • 6 blanke velletjes gelatine (10 gram)

 • Bereiding
  Halveer pruimen en perziken, verwijder de pitten, trek het velletje af van de perziken en snijd alle vruchten in kleine stukjes. Pers de citroen uit en snijd de schil in lange repen. Breng vruchten, de helft van het citroensap en de schil, suiker en witte wijn samen in een pan aan de kook. Laat de vruchten in de gesloten pan op vrij laag vuur 15 minuten stoven.

  Giet vruchten en sap over in een bolzeef van kunststof en vang het sap op in een litermaat; laat de vruchtencompote (zonder op de vruchten te drukken) uitlekken gedurende enkele uren. Er moet zo’n 3 dl vruchtensap zijn verkregen; houd de vruchtencompote bij de hand.

  Giet de vlierbloesem siroop en het opgevangen vruchtensap in een ruime steelpan. Week de velletjes gelatine in koud water tot ze zacht zijn en knijp ze uit. Doe ze bij het mengsel van vruchtensap en siroop en verwarm dit al roerend  op halfhoog vuur tot de gelatine volledig is gesmolten.

  Verwijder de repen citroenschil uit de vruchtencompote en roer de compote door het gelatinemengsel in de pan. Laat het geheel onder regelmatig omroeren afkoelen. Het wachten is nu op het moment dat het mengsel enigszins begint te geleren. Doe het dan over in een omgespoelde puddingvorm of een bolronde beslagkom van voldoende inhoud, dek de vorm af met plastic folie en zet hem onderin de ijskast. Laat de vruchtengelei 24 uur opstijven.

  Los de pudding vlak voor gebruik door hem bovenlangs voorzichtig langs de rand los te snijden en de vorm even in heet water te zetten zodat de gelatine aan de buitenkant van de pudding ietsjes smelt en los kan komen van de vorm. Leg dan een platte schaal (waarvan het oppervlak vochtig is gemaakt met wat water) op de vorm en keer beide tezamen om. Houd vervolgens de schaal en vorm stevig vast en schud beide met kort rukjes heen en weer totdat de pudding uit de vorm op het bord glijdt. Duw de gelatinepudding zo nodig op zijn plaats in het midden van de schaal (dat gaat makkelijk omdat het bord nat is gemaakt).

  Geef er losgeroerde crème fraîche of Bulgaarse- Griekse of Turkse yoghurt bij.
  Dit artikel afdrukken