Naar aanleiding van mijn opmerking over het niet weten van zaken in relatie tot een gelukkiger leven, een aardig voorbeeld van overkill aan info.

Uit een Duits onderzoek van biologische levensmiddelen in 2005 bleek dat 17% van de biologische levensmiddelen afkomstig uit Italië niet werkelijk biologisch was. Van de Duitse biologische levensmiddelen was maar bij 2,5% gezwendeld. Het ging vooral om 'valse' paprika en peen. De hoeveelheid residuen van gewasbeschermingsmiddelen in biologische agf was zeer laag, met uitzondering van de levensmiddelen die niet echt biologisch bleken te zijn. In de bondsstaat Baden-Württemberg wordt een Ökomonitoring uitgevoerd, waarbij vijf jaar lang biologische levensmiddelen worden onderzocht. Er werd onder andere gekeken naar de herkomst, verontreinigingen, resten van gewasbeschermingsmiddelen, genetisch gemodificeerde ingrediënten, bestraling en verboden groeibevorderaars.

De hoeveelheid residuen van gewasbeschermingsmiddelen in biologische groenten en fruit was zeer laag, met uitzondering van de levensmiddelen die niet echt biologisch bleken te zijn. Er werd significant minder pesticiden gevonden in biologisch fruit, vergeleken met conventionele. Het pesticidegehalte bij biologisch fruit lag op 0,016 milligram per kilo, als alle monsters meegenomen worden. Als het fruit dat niet echt biologisch bleek te zijn worden uitgesloten lag het pesticidegehalte slechts op 0,002 milligram per kilo.

Bij groenten was het 0,009 milligram per kilo en wanneer de 'valse' groenten werden uitgesloten op 0,003 milligram. Conventioneel fruit en groenten had een pesticidegehalte van 0,4 milligram. Er bleek geen verschil tussen biologische producten aangeboden bij discounters en bij andere winkels.

Bij sojaproducten van conventionele teelt was opvallend dat 15% daarvan boven de grenswaarde van 0,9% genetische gemodificeerde soja zat.
Er bleken geen biologische producten bestraald om ze langer houdbaar te maken. Bij de coventionele producten was dit 2%.
In biologische diepvriesspinazie werd minder nitraat aangetroffen dan in diepvriesspinazie van conventionele teelt.

Het merendeel van de biologische levensmiddelen in Baden-Württemberg is afkomstig uit Duitsland zelf (48%) of uit Italië (16%) of Nederland (7%). Bij de Nederlandse peen werden geen problemen aangetroffen, bij Italiaanse peen enkele hoge overschrijdingen van de residunorm. Bij Nederlandse paprika waren er 3 lichte overschrijdingen met teveel spinosad, pymetrozine en piperonylbutoxide. Voor Italiaanse, Israelische en Spaanse groenten waren de overschrijdingen beduidend hoger.

Het rapport 'Ökomonitoring 2005' van het Chemischen und Veterinär Untersuchungsamt in Stuttgart is te vinden op haar website.

Chemischen und Veterinär-Untersuchungsamt, juli 2006

Bron: Food Holland
Dit artikel afdrukken