Een grote meerderheid van de aanwezige leden stemde tegen een voorstel van de regering om het einde van de belastingvoordelen voor palmolie uit te stellen tot 2026, waardoor petrochemische bedrijven zoals Total meer tijd zouden krijgen om het gebruik van palmolie in biobrandstoffen - die duurzamer dan aardolieproducten heetten, maar het niet noodzakelijk zijn - af te bouwen.

Laat op donderdag had de Nationale Assemblée, de Franse Tweede Kamer, juist ingestemd met een verlenging van de belastingvoordelen tot 2026. Na protest van de milieuvoorvechters in de regerende partij La République en marche van president Emmanuel Macron, vroeg het kabinet van premier Edouard Philippe om een tweede stemming. Dat schrijft Le Monde.

Reden? Het besluit op donderdag was er in amper meer dan één minuut, zonder enige vorm van debat doorheen gejaagd. Dat accepteerde de voor de stabiliteit van de regering belangrijke groene groep in de Assemblée niet.
Palmolie geldt als een symbool van ontbossing in Indonesië. Het gewas is zeer efficiënt door zijn hoge opbrengst per hectare, maar tast de habitat van de symbolische orang-oetan aan. Teelt van energiegewassen elders vergt meer hectares, die óf ten koste van natuur, óf humane voeding, óf veevoer, óf biomassa voor de zogeheten biobased economy gaan.
Dit artikel afdrukken