Nutella is veilig, dat laat Ferrero in een nieuwe televisiecampagne weten. In de populaire chocopasta zit palmolie, voor de zachte textuur. Vorig jaar oordeelde de EFSA dat palmolie meer potentieel kankerverwekkende stoffen veroorzaakt dan andere plantaardige oliën bij verhitting boven de 200 graden Celsius voor raffinage. Volgens Ferrero haalt de palmolie net niet de 200 graden en wordt de olie verhit onder lage druk. Dit moet het ontstaan van kankerverwekkende stoffen minimaliseren. Een andere olie gebruiken is volgens het bedrijf geen optie. "Nutella zonder palmolie levert een inferieur substituut van het originele product op, dat is een stap achteruit", aldus Ferrero.
Reuters - Insight: Nutella maker fights back on palm oil after cancer risk study
Lees ook
- 60 jaar Nutella, lekker en omstreden tegelijk 15 apr 2024
-
0
+Voor de smaak hoeft Ferrero geen Italiaanse hazelnoten in de Nutella te stoppen 14 mei 2021
- 0 Eigen hazelnoten eerst 8 dec 2019
-
5
+Lefhebber Barilla wil marktleider Nutella aanpakken met duurzame zonnebloemolie 14 jan 2019
-
1
+‘Nutella is nu eenmaal geen dieetvoeding’ 16 mrt 2018
-
0
+‘Verbetering melkkwaliteit’ leidde tot Nutellagate 15 nov 2017
-
5
+Fans boos over stiekeme aanpassing in Nutellarecept 8 nov 2017
-
1
+Rechter vindt ‘Choco’ zonder palmolie niet beter dan Nutella 21 jun 2017
- 0 Nutella verliest ‘choco’-zaak van Delhaize 12 feb 2016
- 5 Franse milieuminister: ‘stoppen met Nutella’ 17 jun 2015
Het zou me niets verbazen als Nutella altijd al met palmolie is gemaakt, Astrid. Als grondstof voor industriële processen is palmolie veel ouder dan soja, zonnebloem of koolzaad. Al vóór de 1e Wereldoorlog werd in Rotterdam al zeep gemaakt van palmolie. Daar komt de merknaam "Palmolive" ook vandaan. De eerste palmolieplantages werden in Nederlands Oost-Indië al meer dan honderd jaar geleden aangelegd. Met Belgische know-how, want in de Belgische Kongo waren ze er nog veel eerder bij. De palm komt van nature in West- en Centraal-Afrika voor, en is daar al sinds mensenheugenis verreweg de belangrijkste spijsolie. Heel typerend voor de Westafrikaanse cuisine.
Ik vraag me dan af: is er geen onafhankelijk onderzoek, want Nutella wil zijn bedrijf graag redden. Maar ook: hoelang bestaat Nutella al en hoelang bestaat palmolie al dat zij dit gebruiken? Maw, werd palolie al vanaf het begin dat Nutella bestaat gebruikt of is dat pas van de laatste 10 jaar? Want ik meen me te herinneren dat Nutella er al ergens in de jaren 70-80 was en werd palmolie toen al gebruikt of waren het toen andere oliën? Nutella was toen ook al prima smeerbaar nl.