7
Fotocredits: 'Zonnepanelen', Tobi Kellner, via Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0 DEED

Flash EnergieTussen verticale zonnepanelen groeit gras voor de koeien

Duurzame energie opwekken zonder landbouwgrond in te pikken, dat is de uiteindelijke doelstelling van het Nederlandse project SolarMilk. Gedurende vier jaar zetten de projectpartners (TNO, WUR, landschapsontwikkelaar Eelerwoude en zonneparkontwikkelaars Novar, LC Energy en Statkraft) op vier testvelden van elk 1,3 hectare, zowel zand- als kleigrond, verticale en zonvolgsystemen.

Het voordeel van deze nog niet vaak toegepaste verticale systemen is dat daartussen ruimte blijft voor grasproductie en machinale bewerking, in tegenstelling tot bij 'normale' horizontale zonne-akker.

Gedurende de proefperiode gaan de onderzoekers grasopbrengst, voederkwaliteit en stroomproductie meten. Zo willen ze de praktische haalbaarheid van de combinatie gras- en stroomproductie bepalen. De data worden daarom gecombineerd met financiële en economische gegevens van melkveehouderijen.

In Nederland lopen al experimenten met zonnesystemen boven fruitteelt en akkerbouw. Aangezien de Nederlandse melkveehouderij 65% van de landbouwgrond gebruikt, zit hier nog veel potentieel. 'Agri-PV', het combineren van landbouw en zonne-energie, kan bijdragen aan het diversifiëren van inkomensstromen van boeren. Dat kan de financiële ruimte opleveren om de noodzakelijke verduurzamingsmaatregelen voor stikstofreductie te dragen.

Het initiatief SolarMilk komt voort uit het Nationaal Consortium Zon in Landschap en kreeg €2,2 miljoen subsidie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het past in het streven van de overheid naar "meervoudig ruimtegebruik bij zonneparken waar de landbouwfunctie van land behouden blijft", aldus Nieuwe Oogst. Die mondvol heet in het dagelijks spraakgebruik ook wel 'zonnestroom te gast bij de boer'.

WUR - Zonne-energie en grasproductie een win-win?, 16 nov 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Frank Buurman
  • #7
  • 21 nov '23
  • 17:15

#3: die groene kruiden/leven-loze glyfosaat raaigrasvlakten... waarom geen kunststof gazon aanleggen dan?... hetzelfde ethische levenloze 'groene' uitzicht voor die oppervlakkig voorbij snellende fietser... zonder onder/bovengrondse levenloosheid te kunnen zien... groen stimuleert nu eenmaal de geest. Ook al is het shit groen.

Frank Buurman
  • #6
  • 21 nov '23
  • 16:00

Een prachtige oplossing voor vele problemen. Geen opkopen door buitenlandse investeringsmaatschappijen die gesubsidieerde velden op de productieve grond neerleggen. Eigen energie van de boeren voor hun bedrijfsvoering. Lokale netwerken/ simpele opslag. De productie van de panelen ook beter door koeling door planten evaporatie eronder (tegelijk ook meer vocht terugbrengend).
Er zijn selectief lichtband doorlatende panelen nu, waardoor de paneeloppervlakte vergroot kan worden (meedraaiende panelen misschien niet eens nodig dan)... en kunnen ook als folie op kassen aangebracht worden.

Protectie tegen extreem weer belangrijk. Zeker in de fruit(sla?)teelt. Dat zou de wijnbouw in Spanje misschien kunnen redden ook, met tegelijk energie productie. Het zou zelfs misschien kassen deels kunnen vervangen.

Of de koe daarmee terugkomt in die groene kruiden/leven-loze glyfosaat raaigrasvlakten is maar de vraag (hoewel mobiele melkrobots dan wel stroom ter plekke hebben). Schapenteelt zie ik meer perspectief hebben (schapen - en geiten - zuivel/ vlees ook gezonder voor mensen).

Zie ook hier.

ps dat het Net VOL meldt bij veel particuliere zonne-energie productie heeft alles te maken met de aangeleverde spanning op de tussenliggende verdeelstations.... die kan makkelijk 10% verminderd worden zonder problemen... maar niemand die dit punt belicht!
Lokale netwerken, gedecentraliseerde opslag van de eigen energie (daarnaast geen reuze accu's... wel die van voertuigen) - waarvan een aantal wijkvoorbeelden al in ons land. Ammoniaproductie als brandstof ook perspectief (meteen stikstof verminderend ;). De eerste auto met ammonia motor is er al. Beter nog dan waterstof, lijkt het.
De huidige (gevaarlijke milieuonvriendelijke) accu's onhoudbaar. Ik zou bang zijn als ik boven een parkeergarage zou wonen. Alternatieven zijn H2 (waarvoor nu veel en snellere goedkopere processen in ontwikkeling - zelfs pas in de auto zelf uit gezuiverd water, door Toyota ontwikkelde motor, die werkt maar toch nog wel wat problemen kent), ammonia en solid state (waarin grote stappen genomen worden - de beste resultaten worden geboekt nu met een 5/10:1 verhouding solid state: lithiumcellen... met veel meer veiligheid).

Erik van Dam
Erik van Dam Humane gezondheid
  • #5
  • 19 nov '23
  • 22:25

#4 Ik woon sinds 1981 in de Achterhoek en ook in de zomer heb ik verrassend weinig koeien gezien, buiten de 100% Engels raaigras weide dan hè. Vreemd genoeg ook extreem minder insecten, konijnen, mollen en roofvogels. Maar sommige boeren hebben blijkbaar een overdaad van deze dieren op hun strakke velden rondlopen en vliegen.

Jordi Kolenbrander
Jordi Kolenbrander Land- en tuinbouw
  • #4
  • 19 nov '23
  • 22:11

@Erick van dam ''Als ik hier door het schitterende Achterhoekse landschap rijd, dan zie ik overwegend knalgroene weides, zo glad en strak als een biljartlaken en volledig vrij van koeien. ''

In november zie je weinig koeien buiten en je reactie laat zien dat je nooit in de Achterhoek bent geweest tijdens het weidegangseizoen.

Erik van Dam
Erik van Dam Humane gezondheid
  • #3
  • 19 nov '23
  • 19:43

#1 Dit doen de boeren toch helemaal zelf, niemand dwingt ze, voor zover ik weet. Het uitgangspunt is hetzelfde als bij de andere boeren activiteiten: geld. Als dat niet betaald wordt, dan gebeurt er weinig
Als ik hier door het schitterende Achterhoekse landschap rijd, dan zie ik overwegend knalgroene weides, zo glad en strak als een biljartlaken en volledig vrij van koeien. Hoeveel mooier is dat vergeleken met andere kleuren zoals diem van zonnepanelen?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.