7
Fotocredits: 'Zonnepanelen', Tobi Kellner, via Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0 DEED

Flash EnergieTussen verticale zonnepanelen groeit gras voor de koeien

Duurzame energie opwekken zonder landbouwgrond in te pikken, dat is de uiteindelijke doelstelling van het Nederlandse project SolarMilk. Gedurende vier jaar zetten de projectpartners (TNO, WUR, landschapsontwikkelaar Eelerwoude en zonneparkontwikkelaars Novar, LC Energy en Statkraft) op vier testvelden van elk 1,3 hectare, zowel zand- als kleigrond, verticale en zonvolgsystemen.

Het voordeel van deze nog niet vaak toegepaste verticale systemen is dat daartussen ruimte blijft voor grasproductie en machinale bewerking, in tegenstelling tot bij 'normale' horizontale zonne-akker.

Gedurende de proefperiode gaan de onderzoekers grasopbrengst, voederkwaliteit en stroomproductie meten. Zo willen ze de praktische haalbaarheid van de combinatie gras- en stroomproductie bepalen. De data worden daarom gecombineerd met financiële en economische gegevens van melkveehouderijen.

In Nederland lopen al experimenten met zonnesystemen boven fruitteelt en akkerbouw. Aangezien de Nederlandse melkveehouderij 65% van de landbouwgrond gebruikt, zit hier nog veel potentieel. 'Agri-PV', het combineren van landbouw en zonne-energie, kan bijdragen aan het diversifiëren van inkomensstromen van boeren. Dat kan de financiële ruimte opleveren om de noodzakelijke verduurzamingsmaatregelen voor stikstofreductie te dragen.

Het initiatief SolarMilk komt voort uit het Nationaal Consortium Zon in Landschap en kreeg €2,2 miljoen subsidie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het past in het streven van de overheid naar "meervoudig ruimtegebruik bij zonneparken waar de landbouwfunctie van land behouden blijft", aldus Nieuwe Oogst. Die mondvol heet in het dagelijks spraakgebruik ook wel 'zonnestroom te gast bij de boer'.

WUR - Zonne-energie en grasproductie een win-win?, 16 nov 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Jordi Kolenbrander
Jordi Kolenbrander Land- en tuinbouw
  • #1
  • 17 nov '23
  • 20:03

Als je duurzaam energie wilt opwekken zonder landbouwgrond inpikken, moet je geen zonnepanelen op landbouwgrond plaatsen, zelfs geen vertikale. Daarnaast gebeurt er nog eens dat er tijdens werkzaamheden wel eens een weidepaal geraakt worden, maar als je tijdens de werkzaamheden een verikale zonnepaneel raakt zal de schade wel hoger in de papieren oplopen.
Ook koeien kunnen schade aan de vertikale zonnepanelen brengen.

En dan heb ik het nog niet gehad hoe lelijk die zonnepanelen zijn en de mogelijke masale bomenkap die ze gaan veroorzaken.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #2
  • 17 nov '23
  • 22:49

Of er in ons land gewassen zijn die baat hebben bij wat schaduw, weet ik niet. In de zuidelijke landen wél. Niet alleen de bladgroentes, maar ook druiven die op enkele plaatsen al door daken van zonnepanelen worden beschermd. Niet alleen tegen de felle zon, maar ook hagelbuien en late nachtvorst krijgen minder kans. De panelen kunnen draaien waarbij de gewassen in principe voorrang krijgen boven de energieopbrengst.

Erik van Dam
Erik van Dam Humane gezondheid
  • #3
  • 19 nov '23
  • 19:43

#1 Dit doen de boeren toch helemaal zelf, niemand dwingt ze, voor zover ik weet. Het uitgangspunt is hetzelfde als bij de andere boeren activiteiten: geld. Als dat niet betaald wordt, dan gebeurt er weinig
Als ik hier door het schitterende Achterhoekse landschap rijd, dan zie ik overwegend knalgroene weides, zo glad en strak als een biljartlaken en volledig vrij van koeien. Hoeveel mooier is dat vergeleken met andere kleuren zoals diem van zonnepanelen?

Jordi Kolenbrander
Jordi Kolenbrander Land- en tuinbouw
  • #4
  • 19 nov '23
  • 22:11

@Erick van dam ''Als ik hier door het schitterende Achterhoekse landschap rijd, dan zie ik overwegend knalgroene weides, zo glad en strak als een biljartlaken en volledig vrij van koeien. ''

In november zie je weinig koeien buiten en je reactie laat zien dat je nooit in de Achterhoek bent geweest tijdens het weidegangseizoen.

Erik van Dam
Erik van Dam Humane gezondheid
  • #5
  • 19 nov '23
  • 22:25

#4 Ik woon sinds 1981 in de Achterhoek en ook in de zomer heb ik verrassend weinig koeien gezien, buiten de 100% Engels raaigras weide dan hè. Vreemd genoeg ook extreem minder insecten, konijnen, mollen en roofvogels. Maar sommige boeren hebben blijkbaar een overdaad van deze dieren op hun strakke velden rondlopen en vliegen.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.