Gisteren was het eerst de minister van Financiën, Philip Hammond, die op de BBC duidelijk maakte dat de brexit zijn land veel geld gaat kosten. Met het nu voorliggende plan blijft die schade wel het meest beperkt. Over 15 jaar zal de Britse economie 0,6 tot 2,1% kleiner zijn dan wanneer Groot-Brittannië in de EU zou blijven.

Zonder akkoord valt het bruto binnenlands product (bbp) van Groot-Brittanië over 15 jaar 7,7 tot misschien wel 10% lager uit
Hammonds uitspraken werden bevestigd in een ook gisteren verschenen rapport van de Britse regering. Daarin rekent de regering voor dat vooral zonder enig akkoord uit de EU stappen (het no deal-scenario) rampzalig zal uitpakken. Dan valt het bruto binnenlands product (bbp) over 15 jaar 7,7 tot misschien wel 10% lager uit.

De klap op de vuurpijl was het rapport van de Bank of England, die onomwonden waarschuwt voor "de ergste ineenstorting van de economie sinds de financiële crisis van 2008", vooral als er sprake is van een no deal-vertrek. Dan zouden de huizenprijzen met 30% kunnen dalen, de inflatie tot 6,5% oplopen en het Britse pond een kwart van zijn waarde verliezen. Stemt het Britse parlement in met Mays plan, dan blijft de schade beperkt tot een bbp-krimp van 3,8%.

Het leidde tot heftige reacties in de pers, zoals de BBC in een overzicht mooi laat zien.

De risico's van een no deal-vertrek zijn vele malen groter dan de voorliggende deal. Parlementariërs, lijkt de krant te zeggen, doe net als wij een realitycheck en wees wijs
Het leidde ook tot steun voor Mays plan uit wellicht onverwachte hoek. In een kraakheldere analyse van hoe het zo ver is gekomen en wat de vele haken en ogen aan het voorliggende plan zijn, spreekt de gezaghebbende krant Financial Times vandaag zijn steun uit. "Het is niet perfect, maar wel heel pragmatisch; daarom steunt The Financial Times het voorstel, hoewel met terughoudendheid en voorwaardelijk" schrijft de hoofdredactie in een editorial.

Ja, het voorliggende akkoord is weinig aantrekkelijk. Groot-Brittannië gaat er op alle fronten op achteruit. En ja, premier May heeft het zichzelf moeilijk gemaakt en regelmatig verkeerd gegokt. Juist op een moment dat de liberale democratie onder vuur ligt, maakt brexit zowel het VK als de EU kleiner, oordeelt de krant. Maar het is ook de harde realiteit. De "illusies en leugens" van de brexiteers zijn ontmaskerd. Er is geen alternatief, omdat er niemand is die de (politieke) verantwoordelijkheid wil nemen voor het terugdraaien van de volksraadpleging. Toch een lichtpuntje: de politieke verklaring biedt aanknopingspunten voor de invulling van de toekomstige (handels)relaties.

Het is de vraag of er een beter eindresultaat te bereiken zou zijn geweest, tegenover het verenigde bolwerk van de EU-27. De krant merkt fijntjes op dat een overeenkomst die tegemoet komt aan wat 52% van de kiezers wil onvermijdelijk de 48% die wat anders wil teleur zal stellen. Met dat in het achterhoofd, moeten de Britse parlementariërs hun knopen tellen. De risico's van een no deal-vertrek zijn vele malen groter dan de voorliggende deal. Parlementariërs, lijkt de krant te zeggen, doe net als wij een realitycheck en wees wijs.

Op 6 december organiseren de Sdu en Foodlog met medewerking van de NVWA het congres Voedselveiligheid in stadion Galgenwaard (Utrecht). Daar zal de NVWA en Bernd van der Meulen, directeur European Institute for Food Law vertellen waar brexit vandaan komt en waar het naartoe gaat. Het congres staat in het teken van de spanning tussen wat mag van de wet en wat mag van de (nieuwe) moraal. Schrijf je nu in. Foodlog leden ontvangen €50 korting voor het congres. Ben jij al lid? Schrijf dan je in via deze link
Dit artikel afdrukken